STA

 |  Svet

»Nosili boste odgovornost, če Rusija zmaga v vojni«

Glasovanje o predlogu zakona za pomoč Ukrajini

Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski

Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski
© Ralph Alswang / Flickr

Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski je v ponedeljek med obiskom Washingtona republikanskega predsednika predstavniškega doma kongresa Mika Johnsona pozval, naj dovoli glasovanje o predlogu zakona za pomoč Ukrajini, in ga opozoril, da bo nosil odgovornost, če Rusija zmaga v vojni.

"Znova osebno pozivam Mika Johnsona. Prosim dovoli, da gre demokracija svojo pot. Prosim daj to na glasovanje. Želim, da ve, da ves svet spremlja, kaj bo storil," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Sikroski.

"Če ta predlog ne bo potrjen in bo Ukrajina utrpela nazadovanje na bojišču, bo to njegova odgovornost," je še dodal na Atlantskem svetu, preden se je na State Departmentu srečal z državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom.

"Znova osebno pozivam Mika Johnsona. Prosim dovoli, da gre demokracija svojo pot. Prosim daj to na glasovanje. Želim, da ve, da ves svet spremlja, kaj bo storil."

Radoslaw Sikorski,
poljski zunanji minister

Johnson, zaveznik Donalda Trumpa, doslej še ni uvrstil na glasovanje predloga zakona za pomoč Ukrajini v višini 60 milijard dolarjev, čeprav ga je senat že potrdil, v predstavniškem domu pa obstaja zanesljiva večina za potrditev. Trump, skorajšnji predsedniški kandidat republikancev, pomoči Ukrajini nasprotuje.

Pred Sikorskim je republikance v kongresu zaradi blokiranja nadaljnje pomoči Kijevu v začetku meseca že kritiziral tudi poljski premier Donald Tusk, ki je dejal, da se mora Ronald Reagan zaradi njihovih dejanj obračati v grobu.

SFOYe92FHxE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.