Uredništvo

 |  Politika

»Slovenski diplomati svoj osebni in strankarski interes postavljajo nad državnega« 

IZJAVA DNEVA

"Politika je v diplomacijo vdrla z instrumentom političnih, neprofesionalnih veleposlanikov. Teh je po zakonu o zunanjih zadevah lahko največ šest, a kvota večinoma ni zapolnjena. To pa zato, kar je še bolj skrb vzbujajoče, ker se številni karierni diplomati, ki se potegujejo za veleposlaniške položaje, vedejo politično in pri vsakokratni vladi s svojo lojalnostjo, ponekod pa naravnost z ovajanjem svojih kolegov poskrbijo za napredovanje mimo profesionalnih meril. V zadnjih mandatih se pojavlja vse očitnejši vzorec, da najtesnejši sodelavci zunanjega ministra kolektivno svoj visok politični položaj zamenjajo za veleposlaniškega."

"Kaj vse omenjeno pove? Slovenski diplomati svoj osebni, karierni interes, enako pogosto pa tudi strankarski interes, postavljajo nad državnega. Diplomacija pa je po definiciji orodje za uresničevanje nacionalnih interesov v zunanji politiki. A kot razklana politična skupnost država v treh desetletjih ni oblikovala trdnih nacionalnih interesov. Slovenijo pred popolno zunanjepolitično razglašenostjo rešuje članstvo v EU in Natu."

(Novinar Uroš Esih v Delovem komentarju o vsakoletnem razpisu za veleposlaniške položaje, ki ponazarja stanje duha v slovenski diplomaciji in na Mladiki)

Stavba Mladika v Ljubljani

Stavba Mladika v Ljubljani, v kateri so prostori ministrstva za zunanje zadeve
© Wikipedia

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.