STA

 |  Svet

»Žalosten dan za pravičnost in enakost« / Češka zavrnila uzakonitev istospolnih porok

Istospolni partnerji lahko na Češkem od leta 2006 sklenejo partnersko zvezo, ne morejo pa imeti skupnega premoženja ali prejemati vdovske pokojnine

Spodnji dom češkega parlamenta je v sredo zavrnil predlog o uzakonitvi istospolnih porok, hkrati pa je istospolnim partnerjem dovolil posvojitev v primeru, da je eden od njiju biološki starš otroka. Istospolni partnerji lahko v državi od leta 2006 sklenejo partnersko zvezo, ne morejo pa imeti skupnega premoženja ali prejemati vdovske pokojnine.

Skupina Jsme Fer, ki se zavzema za uzakonitev istospolnih porok na Češkem, je na omrežju X obsodila odločitev poslancev. "To je žalosten dan za pravičnost in enakost v naši državi," je še zapisala.

"To je žalosten dan za pravičnost in enakost v naši državi."

Jsme Fer

Sodeč po raziskavi, ki jo je lani med 834 udeleženci opravil praški inštitut za javnomnenjske raziskave CVVM, je 58 odstotkov vprašanih podprlo uzakonitev zakonske zveze za vse, 38 odstotkov jih je bilo proti, preostali pa so bili neopredeljeni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Številne članice Evropske unije sicer že dovoljujejo istospolne poroke. Nazadnje je v začetku meseca poroke istospolnih partnerjev odobril tudi grški parlament.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.