STA

 |  Svet

Kitajska si želi izboljšanja odnosov z ZDA

Peking je danes izrazil upanje, da se bodo odnosi z Washingtonom izboljšali ne glede na to, kdo bo zmagal na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA

Peking je danes izrazil upanje, da se bodo odnosi z Washingtonom izboljšali ne glede na to, kdo bo zmagal na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA. Dodajajo, da sta stabilizacija in izboljšanje razmer med državama nekaj, kar vsi pozorno spremljajo in pričakujejo.

"Omenili ste ameriške predsedniške volitve, to je notranja zadeva ZDA. Ne glede na to, kdo bo postal predsednik, upamo, da bodo ZDA delale v isti smeri s Kitajsko in si prizadevale za stabilne, zdrave in trajnostne odnose med državama," je v odgovoru na vprašanje na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik kitajskega ljudskega kongresa Lou Qinjian.

Poudaril je, da sta stabilizacija in izboljšanje razmer med državama nekaj, kar vsi pozorno spremljajo in pričakujejo, ter dodal, da je Kitajska dosledna v svojih stališčih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Omenili ste ameriške predsedniške volitve, to je notranja zadeva ZDA. Ne glede na to, kdo bo postal predsednik, upamo, da bodo ZDA delale v isti smeri s Kitajsko in si prizadevale za stabilne, zdrave in trajnostne odnose med državama."

Lou Qinjian,
tiskovni predstavnik kitajskega ljudskega kongresa

Odnosi med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma so sicer že leta napeti, saj se borita za vpliv v azijsko-pacifiški regiji in širše ter se razhajata glede številnih perečih vprašanj, od Tajvana do ruske invazije na Ukrajino.

Ameriški volivci bodo novembra izbirali novega predsednika države. Obeta pa se jim ponovitev tekme iz leta 2020, saj se bosta za ključe Bele hiše najverjetneje znova pomerila nekdanji predsednik Donald Trump in sedanji predsednik Joe Biden.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.