STA

 |  Svet

Rusija / »Posnetek kaže na neposredno vpletenost Zahoda v konflikt v Ukrajini«

Rusija zaradi pogovora nemških častnikov o Ukrajini poklicala nemškega veleposlanika

Rusija je danes v luči nedavno razkritega zaupnega pogovora nemških častnikov o vojni v Ukrajini na pogovor poklicala nemškega veleposlanika v Moskvi Alexandra Grafa Lambsdorffa, poročajo ruski mediji. V Berlinu so to zanikali. Kremelj pa je ob tem opozoril, da vsebina pogovora dokazuje vpletenost Zahoda v vojno v Ukrajini.

"Nemški veleposlanik je prispel na rusko zunanje ministrstvo, kamor so ga poklicali zaradi objavljenega pogovora nemških častnikov o Krimu," je sporočila ruska tiskovna agencija RIA Novosti.

Nemško zunanje ministrstvo je kmalu za tem sporočilo, da je veleposlanik Lambsdorff zjutraj odšel na predhodno načrtovani sestanek na ruskem ministrstvu, in s tem zanikalo poročila medijev, da ga je Moskva poklicala zaradi zaupnih pogovorov nemške vojske.

"Sam posnetek kaže, da bundeswehr vsebinsko in konkretno razpravlja o načrtih za napad na rusko ozemlje. Vsebina kaže na neposredno vpletenost kolektivnega Zahoda v konflikt v Ukrajini."

Dmitrij Peskov,
tiskovni predstavnik Kremlja

38-minutni zvočni posnetek pogovora med častnikoma nemških zračnih sil je v petek na družbenih omrežjih objavila vodja ruske državne televizije RT Margarita Simonjan. V njem častnika razpravljata o možnostih namestitve manevrirnih raket taurus nemške izdelave in njihovi rabi, ki bi lahko vključevala tudi napad na polotok Krim.

Tiskovna predstavnica nemškega obrambnega ministrstva je v soboto potrdila, da je bil pogovor prestrežen. Nemški obrambni minister Boris Pistorius pa je objavo posnetka označil za hibridni napad in dodal, da gre za poskus destabilizacije Nemčije.

Rusija je kmalu po razkritju pogovora od Nemčije zahtevala pojasnila, danes pa je opozorila, da vsebina pogovora dokazuje vpletenost Zahoda v vojno v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sam posnetek kaže, da bundeswehr vsebinsko in konkretno razpravlja o načrtih za napad na rusko ozemlje. Vsebina kaže na neposredno vpletenost kolektivnega Zahoda v konflikt v Ukrajini," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.