STA

 |  Svet

Skrajna desnica slavila na regionalnih volitvah v Italiji

Volitve v Abrucih, ki so z 1,3 milijona prebivalci relativno majhna dežela, so veljale za pomemben kazalnik političnega vzdušja na državni ravni

Na regionalnih volitvah v italijanski deželi Abruci j slavil kandidat desnega vladnega tabora premierke Giorgie Meloni. Deželni predsednik Marco Marsilio iz skrajno desnih Bratov Italije

Na regionalnih volitvah v italijanski deželi Abruci j slavil kandidat desnega vladnega tabora premierke Giorgie Meloni. Deželni predsednik Marco Marsilio iz skrajno desnih Bratov Italije
© YouTube

Na regionalnih volitvah v italijanski deželi Abruci je v nedeljo slavil kandidat desnega vladnega tabora premierke Giorgie Meloni. Deželni predsednik Marco Marsilio iz skrajno desnih Bratov Italije si je glede na skoraj vse preštete glasove zagotovil še en petletni mandat, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po skoraj vse preštetih glasovih je Marsillio osvojil 53,5 odstotka glasov, s čimer je precej prehitel kandidata opozicije Luciana D'Amica, ki je osvojil 46,5 odstotka glasov.

Volitve v Abrucih, ki so z 1,3 milijona prebivalci relativno majhna dežela, so veljale za pomemben kazalnik političnega vzdušja na državni ravni. Tu se je tudi začel vzpon Bratov Italije pred nekaj leti, ko so postali vladna stranka na deželni ravni. Od leta 2022 pa njihova predsednica Meloni vodi tudi vlado v Rimu.

Bratje Italije so v Abrucih postali tudi najmočnejša stranka, podprlo jih je 24 odstotkov volivcev. Koalicijski partnerici Naprej Italija in Ligo pa je podprlo 13 oz. 7,5 odstotkov volivcev. Marsilio je bil skupni kandidat vseh treh strank.

Med opozicijski strankami se je najbolje odrezala Demokratska stranka (PD), ki je prejela 20 odstotkov glasov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.