Matic Gorenc

 |  Mladina 11  |  Svet

Črni oblak nad Googlom

Google odpušča kritične delavce, ker ti opozarjajo na zločine v Gazi

Protest uslužbenca velikega Googla, ki je bil kasneje odpuščen

Protest uslužbenca velikega Googla, ki je bil kasneje odpuščen
© Instagram

Googlov delavec je bil odpuščen, potem ko je prejšnji teden na izraelski tehnološki konferenci v New Yorku povedal, da ne bo gradil tehnologije za apartheid. Projekt Nimbus, ki ga za izraelsko vojsko Google in Amazon izvajata od leta 2021, je tarča kritik že od začetka, podjetji pa se ne dasta.

Delavec je spregovoril med govorom Baraka Regeva, direktorja podjetja Google Israel, na vsakoletni izraelski tehnološki konferenci v New Yorku, Mind the Tech. »Sem programski inženir Google Clouda in nisem pripravljen razvijati tehnologije, ki se uporablja za genocid, apartheid ali nadzorovanje. Projekt Nimbus ogroža prebivalce Palestine. Ne bom gradil tehnologije, ki bo uporabljena za apartheid s Cloudom!« je rekel uslužbenec Googla, varnostniki pa so ga nato pospremili iz dvorane. Kasneje ga je podjetje odpustilo.

Projekt Nimbus sicer poteka že od leta 2021, prav od začetka pa je tarča kritik. Gre za pogodbo, vredno 1,1 milijarde evrov, ki sta jo tehnološka velikana Google in Amazon sklenila z izraelsko vojsko. Namen projekta je, da bosta lahko izraelska vlada in vojska podatke shranjevali v tako imenovanem oblaku, ki bo varen pred morebitnimi kibernetskimi napadi. V pogodbi naj bi bili navedeni tudi posebni pogoji, s katerimi je določeno, da Google in Amazon zaradi morebitnega bojkota storitev ne smeta prekiniti.

Že leta 2021 so uslužbenci Googla in Amazona napisali odprto pismo, v katerem so podjetji pozvali, naj se iz tega posla umakneta. »Kot delavci, ki skrbijo za delovanje teh podjetij, smo moralno zavezani, da se oglasimo zaradi kršitev temeljnih vrednot. Zato smo prisiljeni pozvati vodilne v družbah Amazon in Google, naj se umaknejo iz projekta Nimbus in prekinejo vse vezi z izraelsko vojsko,« so zapisali v uvodu in nadaljevali, da bo »tehnologija, za katero sta podjetji sklenili pogodbo o gradnji, omogočila še bolj kruto in smrtonosno sistematično diskriminacijo in razseljevanje Palestincev, ki ju izvajata izraelska vojska in vlada«. Iz tega protestnega pisma, ki žal ni prepričalo Googla in Amazona, je nastala tudi organizacija No Tech for Apartheid (Brez tehnologije za apartheid), ki še vedno dejavno nasprotuje projektu Nimbus.

Google se je na incident prejšnji teden odzval s potrditvijo, da je »v začetku tega tedna zaposleni motil sodelavca, ki je imel predstavitev, in s tem oviral uradno prireditev, ki jo je sponzoriralo podjetje,« in da »takšno vedenje ni primerno ne glede na to, kakšna je problematika. Zaposleni je bil odpuščen zaradi kršitve naših pravil.«

»Googlovi nameni so jasni: korporacija poskuša utišati delavce, da bi prikrila svoje moralne napake,« o dogajanju menijo v organizaciji No Tech for Apartheid. »Ta delavec, inženir za izdelavo programske opreme za Cloud, izdeluje ključno tehnologijo, ki omogoča izvajanje projekta Nimbus v suverenih izraelskih podatkovnih centrih. Govoril je z globoko osebno zaskrbljenostjo zaradi neposrednih in nasilnih učinkov svojega dela,« so še dodali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.