STA

 |  Svet

»Skoraj kot prizor iz Pobesnelega Maxa«

Unicef opozarja na kaotične razmere na Haitiju

Izvršna direktorica Unicefa Catherine Russell

Izvršna direktorica Unicefa Catherine Russell
© unicef.org

Izvršna direktorica Sklada ZN za otroke (Unicef) Catherine Russell je v nedeljo opozorila na kaotične razmere na Haitiju in jih primerjala s prizori iz filma Pobesneli Max, ki govori o nasilni postapokaliptični prihodnosti. Številni namreč trpijo zaradi lakote in podhranjenosti, skladu pa ne uspe zagotoviti dovolj pomoči, je dejala.

Za ameriško televizijo CBS je Russell še opozorila, da delo otežujejo nasilne tolpe, ki nadzorujejo večje dele prestolnice Port-au-Prince in več pomembnih cest, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Tako hudih razmer niso doživeli že desetletjaa Je skoraj kot prizor iz Pobesnelega Maxa. Tako zgleda," je ponazorila.

Haiti, ki se sooča s sušo, naravnimi katastrofami in šibko vlado, doživlja še skorajšnji kolaps osnovnih storitev, so nedavno opozorili pri ZN.

"Tako hudih razmer niso doživeli že desetletja. Je skoraj kot prizor iz Pobesnelega Maxa."

Catherine Russell,
Izvršna direktorica Sklada ZN za otroke (Unicef)

Tuji humanitarni delavci se soočajo s številnimi izzivi, nekatere so celo napadli ali ugrabili v zameno za odkupnino. V nedeljo pa so tolpe med drugim oplenile pošiljko pomoči, ki jo je Unicef namenil materam in otrokom v stiski.

Medtem ko je življenje na Haitiju vse težje tako za domačine kot tujce, je ameriško zunanje ministrstvo v nedeljo sporočilo, da so organizirali čarterski let za več kot 30 ameriških državljanov, ki so jim pomagali zapustiti otoško državo. Zagotovili so, da bodo še naprej pomagali svojim državljanom, dokler bodo to omogočale tudi varnostne razmere.

Haiti je že dlje časa v primežu nasilja oboroženih tolp, razmere v prestolnici pa so se še posebej zaostrile v zadnjih tednih, kar je v ponedeljek privedlo do dogovora o odstopu premierja Ariela Henryja in napovedi oblikovanja prehodne vlade.

Zaradi nasilja je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) notranje razseljenih okoli 362.000 Haitijcev, od tega več kot polovica otrok.

UEzDPh1uxDg

ggx9-yIupX4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.