Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Zbudi me

Film, ki v aktualno tematiko vstopa skozi pomenljivo perspektivo izgube spomina, skozi katero odpira prostor za premislek o sovraštvu, nestrpnosti in nacionalizmu

V Kinodvoru bo,26. marca ob 20. uri premiera filma Zbudi me v režiji Marka Šantića, ki je na Festivalu slovenskega filma dobil pet vesen, tudi za najboljši celovečerec. "Zbudi me v aktualno tematiko vstopa skozi pomenljivo perspektivo izgube spomina, skozi katero odpira prostor za premislek o sovraštvu, nestrpnosti in nacionalizmu, pri čemer do obravnavanih tem zavzame jasno stališče. Vsi elementi filmskega jezika se med seboj učinkovito povezujejo in s tem ustvarijo sugestivno zaključeno celoto," je v utemeljitvi vesne za najboljši celovečerec zapisala komisija 

Rok se zbudi v bolnišnici, kjer je po nesreči pristal nezavesten. Ne spomni se več svoje punce, službe in hiše v kateri je živel. Spomni se le svojega rodnega mesta in doma, ki ga je delil z mamo in mlajšim bratom. Kmalu po vrnitvi v domači kraj Rok opaža da ni več dobrodošel. Družina in znanci se do njega obnašajo drugače. Počasi se mu sestavlja mozaik spominov, dojema, kako problematična je bila njegova preteklost. Njegov mlajši brat gre po isti napačni poti. Rok prvič v življenju sprejme odgovornost, želi si ustaviti slabo družinsko zgodovino in prekiniti njeno ponavljanje.

"V zadnjih letih je svet priča zgodovinskemu revizionizmu – reinterpretaciji zgodovine. Mlajše generacije veliko časa preživijo na internetu, kjer pridobivajo napačna zgodovinska dejstva. Zdi se, da si pod tem vplivom ustvarjajo povsem drugačno podobo zgodovine, kot jo poznamo. Glavni junak filma, Rok, se zaradi izgube spomina ne spominja svoje problematične preteklosti – in ko se vrne v rodno mesto, začne odkrivati svoje stare 'demone'. Njegova amnezija, ki jo je povzročila poškodba glave, predstavlja sodobne posameznike, ki vedo malo o skupni preteklosti in so zato lažje potisnjeni v sovražnost do drugih kultur in sodržavljanov," je zapisal režiser.

Marko Šantić je na Hrvaškem rojeni ter v Sloveniji živeči režiser in scenarist. V času študija na AGRFT je posnel igrani kratkometražec Srečno pot, Nedim, ki mu je prinesel številna priznanja, med drugim nominacijo Evropske filmske akademije, nagrado za najboljši kratkometražec na festivalu v Sarajevu in glavno študentsko nagrado na festivalu v Tribeci. Leta 2013 je za celovečerni prvenec Zapelji me (2013) prejel vesno za najboljšo režijo na Festivalu slovenskega filma, kasneje pa je bil film izbran tudi kot slovenski kandidat za nominacijo za oskarja. Leta 2018 je posnel svoj drugi celovečerec Skupaj ter s Saro Hribar, eno od soscenaristk filma Zbudi me, zrežiral Lado Kamenski, nagrajeno z zlato areno za najboljši scenarij in igralko na festivalu v Pulju. Zbudi me (2022) je Šantićev tretji samostojni celovečerni film.

o7QUjc8Aejs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.