Uredništvo

 |  Družba

»Po najhujšem scenariju skoraj celo poletje lahko pričakujemo temperature nad 30 stopinjami Celzija«

IZJAVA DNEVA

"Po najbolj optimističnem scenariju lahko pričakujemo še kakšno dodatno stopinjo, po najhujšem scenariju pa dvig vse tja do šest stopinj Celzija. Višje ko bodo temperature, več bo tudi vročinskega stresa, več bo vročinskih valov, ki bodo močnejši in daljši. Zaradi višjih temperatur bo več tudi tako imenovanih tropskih noči, ko se tudi zvečer temperature ne spustijo pod 20 stopinj Celzija. Več bo seveda tudi vročih dni, ko se bodo temperature čez dan dvignile nad 30 stopinj Celzija. Zdaj imamo takšnih nekaj dni na leto. Po najhujšem scenariju pa bi lahko imeli v prihodnje po nižinah za cel mesec do skoraj dva meseca več takšnih dni. Skoraj celo poletje lahko torej pričakujemo temperature nad 30 stopinjami Celzija. Ker bodo višje temperature, padavin ne bo več v obliki snega, kar že opažamo, ampak večinoma v obliki dežja, s čimer se poveča nevarnost zimskih poplav."

(Klimatolog Anže Medved o tem, da se bodo podnebne spremembe v prihodnje še stopnjevale, temperatura v Sloveniji pa bo še naraščala – vprašanje je le, za koliko; via Dnevnik)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.