STA

 |  Politika

Predsednica Evropskega parlamenta na obisku v Sloveniji

Roberta Metsola na obisk prihaja v okviru turneje po državah članicah Evropske unije pred junijskimi evropskimi volitvami

Predsednica Evropskega parlamenta naj bi poskušala med obiskom nagovoriti predvsem mlade

Predsednica Evropskega parlamenta naj bi poskušala med obiskom nagovoriti predvsem mlade
© Andrea Adriani / EP

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola bo danes popoldne s srečanjem z mladimi in predstavniki civilne družbe začela dvodnevni obisk v Sloveniji. Na obisk prihaja v okviru turneje po državah članicah Evropske unije pred junijskimi evropskimi volitvami.

Pričakovati je, da bo Metsola v Sloveniji poudarila pomen volitev v Evropski parlament in poskušala spodbuditi volivce, naj se 9. junija udeležijo glasovanja. Na volitvah bo izvoljenih devet slovenskih evroposlancev, eden več, kot jih je imela Slovenija v Evropskem parlamentu doslej.

Predsednica Evropskega parlamenta naj bi poskušala med obiskom nagovoriti predvsem mlade. Z njimi in predstavniki civilne družbe se bo sešla danes, ko bo sodelovala na javni tribuni Vprašaj predsednico. Na njej se bo z mladimi po napovedih pogovarjala o izzivih, ki so pred EU, o bližajočih se volitvah in o pomenu aktivnega državljanstva.

V torek ima Metsola na programu srečanje s predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, predsednico republike Natašo Pirc Musar in premierjem Robertom Golobom. Nagovorila bo tudi državni zbor in odgovarjala na vprašanja predstavnikov poslanskih skupin.

Predsednica Evropskega parlamenta v Slovenijo prihaja v sklopu obiskov v državah članicah EU pred evropskimi volitvami, ki bodo po uniji potekale med 6. in 9. junijem. Prejšnji teden je tako že obiskala Avstrijo, kjer je prav tako pozvala k udeležbi na volitvah v Evropski parlament.

Slovenija je od leta 2004, ko je postala članica Evropske unije, med državami z najnižjo udeležbo na vseh evropskih volitvah. Ta se je kljub prizadevanjem, da bi volivce zvabili na volišča, gibala med 28 in 29 odstotki, najnižja, 24,55-odstotna, pa je bila leta 2014. S tem je Slovenija krepko pod povprečjem v EU, ki od leta 2004 znaša med 42 in 50 odstotki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.