LV, STA

 |  Svet

Madžarsko pretresa novo razkritje o domnevnem vplivanju vlade na pravosodje

 Z dokumentacijo tožilstva naj bi manipuliral vodja komunikacij v kabinetu premierja Viktorja Orbana

Madžarski premier Viktor Orban

Madžarski premier Viktor Orban
© Annika Haas / Flickr

Nekdanji sodelavec madžarske stranke Fidesz Peter Magyar je danes objavil zvočni posnetek, na katerem se s svojo takratno ženo in pravosodno ministrico Judit Varga pogovarja o nekdanjem državnem sekretarju Palu Völnerju, ki mu sodijo zaradi korupcije. Pogovor nakazuje na domnevno vplivanje vlade na pravosodje, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Magyar je objavil posnetek, ki je nastal januarja lani. V središču dvominutnega pogovora je primer nekdanjega državnega sekretarja Völnerja, ki mu očitajo prejemanje podkupnine s strani predsednika madžarske zbornice sodnih izvršiteljev Györgyja Schadla, ki je prav tako med obtoženci.

Varga je v posnetku priznala, da je z dokumentacijo tožilstva manipuliral vodja komunikacij v kabinetu premierja Viktorja Orbana Antal Rogan. Tožilcem naj bi predlagal, kaj naj zbrišejo iz sodnih dokumentov, česar pa niso vedno upoštevali, je dejala Varga.

Schadl je sicer veljal za zaveznika Rogana in vodje Orbanovega kabineta Gergelyja Gulyasa. "Zakaj ga niste rešili?" je na posnetku vprašal Magyar. Varga pa je odgovorila, da niso imeli drugih možnosti. Pri tem je še priznala, da so državnega sekretarja Völnerja že vnaprej obvestili o postopkih, ki ga čakajo. Obenem pa se je pritožila, da zaposleni v državnem tožilstvu niso vsi pod vplivom Fidesza. Generalni državni tožilec Peter Polt ne nadzoruje vseh v svoji instituciji, je dejala.

Pravnik Magyar je bil dolgo časa aktiven kot uradnik v krogu Fidesza, med drugim je bil vodja centra za študentska posojila. Od odstopa predsednice Katalin Novak februarja zaradi pomilostitvene afere, zaradi katere se je morala tudi Varga umakniti iz politike, pa vztrajno napada vlado.

Magyar je pred začetkom snemanja po lastnih navedbah svetoval svojo ženi, naj odstopi. Vendar je Varga zavrnila to možnost, češ da gre za mafijo, iz katere se ne more kar izstopiti. Zaradi te izjave se je tudi odločil snemati preostanek pogovora, je po poročanju APA zapisal danes ob objavi posnetka.

Tik pred objavo posnetka se je Varga danes odzvala na izjave svojega nekdanjega soproga, ki je v zadnjem času postal oster kritik Orbanove vlade. Kot je zapisala na družbenem omrežju Facebook, jo je Magyar že eno leto izsiljeval s posnetkom, ki ga je sedaj objavil. Magyaru je še očitala, da je bila v 16 letih zakona večkrat tarča verbalnega in psihičnega nasilja, poroča APA.

Pravnik Magyar je bil dolgo časa aktiven kot uradnik v krogu Fidesza, med drugim je bil vodja centra za študentska posojila. Od odstopa predsednice Katalin Novak februarja zaradi pomilostitvene afere, zaradi katere se je morala tudi Varga umakniti iz politike, pa vztrajno napada vlado. Med drugim je 15. marca ob obletnici madžarske revolucije leta 1848 organiziral protivladni protest z več deset tisoč udeleženci.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.