LV, STA

 |  Svet

Izrael nadaljuje z napadi na Gazo

Država ne upošteva resolucije Varnostnega sveta ZN, ki je zahtevalo prekinitev ognja

Dekliška igra v razrušeni Gazi

Dekliška igra v razrušeni Gazi
© Profimedia

Izrael kljub resoluciji Varnostnega sveta ZN, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ne bo prenehal z napadi na enklavo, je v ponedeljek sporočil izraelski zunanji minister Izrael Kac. Izraelska vojska je tako tudi včeraj nadaljevala s smrtonosnimi napadi na Gazo, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Izrael ne bo prekinil ognja. Uničili bomo Hamas in se še naprej borili, dokler se vsi talci ne vrnejo domov," je na omrežju X zapisal izraelski šef diplomacije Kac.

Izraelska vojska je kljub resoluciji VS ZN nadaljevala z napadi na območju Gaze, kjer je bilo po podatkih tamkajšnjih palestinskih oblasti včeraj ubitih 70 ljudi. Med drugim je obkolila bolnišnico Naser v Han Junisu, kamor se je pred spopadi zateklo na tisoče Palestincev, in nadaljevala z obstreljevanjem objekta.

Bolnišnica Al Amal v mestu, ki je bila prav tako tarča izraelskega obleganja, ne obratuje več, je na omrežju X sporočil Palestinski Rdeči polmesec. Dodal je, da so izraelske sile ljudi v bolnišnici prisilile, da jo zapustijo.

Izraelske letalske sile pa so napadle tudi mesto Rafa na jugu Gaze, kjer je bila v napadih poškodovana hiša. Umrlo je najmanj 15 ljudi, med njimi tudi štirje otroci.

V Rafi, ki leži tik ob meji z Egiptom, je trenutno okoli 1,5 milijona Palestincev, večinoma notranje razseljenih iz preostalih delov enklave, ki so tam našli zatočišče pred spopadi. Gre za zadnje mesto v Gazi, ki še ni bilo deležno kopenske ofenzive.

V luči tega se že več tednov krepi mednarodni pritisk na Izrael, ki ga številne države pozivajo, naj kopenske operacije na Rafo ne izvede. VS ZN pa je v ponedeljek sprejel resolucijo z zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bo vodila v trajno premirje.

Resolucijo, ki jo je predlagalo deset nestalnih članic, med njimi Slovenija, so podprle vse članice razen ZDA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.