Knjiga / Tim Spector: Resnica na pladnju

Mladinska knjiga, Ljubljana, 2024, prevod: Petra Piber, 29,99 €

Bernard Nežmah
MLADINA, št. 13, 29. 3. 2024

+ + + +

Profesor genetske epidemiologije na Kraljevem inštitutu v Londonu je izdal poljudno knjigo o mitih in lažeh o prehrani: zajtrk kot najpomembnejši obrok, preštevanje kalorij in šport kot pot k vitkosti, škodljivost maščob, korist prehranskih dopolnil in rib, negativci holesterol, sol, vino in kava, lokalno pridelana hrana etc., skupaj 24 poglavij, vsako na približno desetih straneh.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Bernard Nežmah
MLADINA, št. 13, 29. 3. 2024

+ + + +

Profesor genetske epidemiologije na Kraljevem inštitutu v Londonu je izdal poljudno knjigo o mitih in lažeh o prehrani: zajtrk kot najpomembnejši obrok, preštevanje kalorij in šport kot pot k vitkosti, škodljivost maščob, korist prehranskih dopolnil in rib, negativci holesterol, sol, vino in kava, lokalno pridelana hrana etc., skupaj 24 poglavij, vsako na približno desetih straneh.

Avtor pove, da ni svetnik, da je ob nasvetih uradov za zdravo hrano reagiral kot slehernik in tako tudi sam opustil maslo na račun margarine, jedel prehranska dopolnila, pil kokakolo. A kot raziskovalec je potem zavrgel vsa priporočila državnih institucij, ko je ugotovil, kako diametralno se razlikujejo v različnih državah, kako izsledke raziskav usmerja in plačuje živilska industrija, predvsem pa je začel sam premišljevati o hrani. Ko umikate sol z jedilnika, velja imeti v mislih, da je 70 odstotkov dobite iz predelane in gostilniške hrane, sama sol pa je za organizem koristna. Ribe denimo zaslužijo vso hvalnico, a danes je večina vzgojena v vodnih parkih, v katere vlivajo antibiotike, prosto plavajoče pa v času polucije použijejo čedalje več mikroplastike, kadmija in živega srebra. Spectorjev osrednji credo je, da večina ljudi ni povprečna, torej raziskave, ki slikajo učinke na povprečno telo, vašega ne zadenejo. In ker ne vemo, katera hrana našemu telesu najbolj ustreza, je najbolje, da čim bolj pestro spreminjamo jedilnik. Nekaj je gotovo – predelana in industrijsko pridobljena hrana je polna pesticidov in vsemogočih dodatkov ter ojačevalcev okusov. Slaba hrana je danes razlog za večino sodobnih bolezni.

Čeprav delo podira vladajoče mite, ga ne vodi cinizem, saj avtor ponuja številne principe, kako presojati in kako izbirati, ne v svetu idealne ponudbe, ampak realne, torej strategije izbire manjšega zla.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Prvi teden

Zmaga sindikatov

Božičnica bo, a to je bila ena od redkih sindikalnih zmag v zadnjih desetletjih

Intervju

»Danes ne gre samo za to, da je resnica nepomembna. Cilj je resnico uničiti.«

Éric Fassin, sociolog

Naslovna tema

Dovolj nasilja

Če bosta policija in pravosodje še naprej delovala neobčutljivo in nasilja ne bosta obravnavala prednostno, bosta nasilnežem pošiljala enako sporočilo kot doslej. Da se nasilje izplača.