Damjana Kolar

 |  Kultura

Filmi tedna / Nominiranci nagrade LUX 2024

Od 2. do 5. aprila v Kinodvoru

Zbornica

Zbornica

Od 2. do 5. aprila si boste v Kinodvoru lahko brezplačno ogledali vseh pet filmov, ki so se uvrstili v ožji izbor za nagrado občinstva LUX. Letošnji nominiranci so: 20.000 vrst čebel, Jesensko listje, Adamant, Sestre v savni in Zbornica. 

V torek, 2. aprila ob 18.30 bo na ogled film Jesensko listje v režiji Akija Kaurismäkija. "Četrti del trilogije o proletariatu" je nežna tragikomedija o dveh osamljenih dušah, ki iščeta ljubezen v času ekonomske neenakosti, vojne in negotovosti. Film je prejel nagrado žirije v Cannesu in nagrado mednarodnega združenja filmskih kritikov FIPRESCI za najboljši film leta.

9QMRZgQb8S0

Ob 20.30 bo sledil film 20.000 vrst čebel v režiji Estibaliz Urresola Solaguren. Zgodba o stiski družine, ki se mora soočiti s transspolnostjo osemletnega sina, je študija medčloveških odnosov, ki z osebne perspektive in v prispodobah iz narave osvetljuje vedno bolj aktualno družbeno problematiko.

IiQ_sDrYlKs

V sredo, 3. aprila ob 17.30 bo na ogled dokumentarni film Sestre v savni režiserke Anne Hints, ki je prejel evropsko filmsko nagrado za najboljši dokumentarec leta. Nekje na estonskem podeželju ob majhnem bajerju stoji lesena hiška, kjer se nahaja tradicionalna savna oziroma parna kopel. Tam se redno srečuje skupina žensk v srednjih letih in diskutira o svojih težavah, doživetjih, prvih in nenavadnih spolnih izkušnjah, težavah z moškimi … Med potenjem, masažo in ohlajevanjem v mrzlem bajerju se skozi iskrena pričevanja izrišejo občasno smešne, še večkrat pa trpke zgodbe o še vedno patriarhalnem in za ženske neprijetnem okolju.

N9nzKj4MhS8

V četrtek, 4. aprila ob 18.00 bo projekcija dokumentarca Adamant, v katerem se skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.

0AoyegqsneA

V petek, 5. aprila ob 17.00 bo na ogled še film Zbornica, ki ga je režiral Ilker Çatak. V filmu spremljamo idealistično mlado učiteljico, ki je ravno začela svojo prvo službo. Ko se na šoli zgodi niz tatvin, za katere osumijo enega njenih učencev, se odloči, da bo zadevi prišla do dna ... Film je bil nominiran za oskarja v kategoriji najboljših mednarodnih celovečercev.

6YgQBGqhTcM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.