STA

 |  Svet

Netanjahu napovedal prepoved oddajanja Al Jazeere v Izraelu

Al Jazeera je napovedano prepoved delovanja v Izraelu obsodila. Kritično je tudi gibanje Hamas, ZDA pa prepoved skrbi.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljek napovedal, da bo takoj ukrepal in prepovedal oddajanje katarske televizije Al Jazeera v Izraelu, potem ko je izraelski parlament sprejel zakon, ki ga za to pooblašča. Al Jazeera je napovedano prepoved delovanja v Izraelu obsodila. Kritično je tudi gibanje Hamas, ZDA pa prepoved skrbi.

"Teroristični kanal Al Jazeera ne bo več oddajal iz Izraela. V skladu z novim zakonom nameravam nemudoma ukrepati in ustaviti dejavnosti kanala," je premier Netanjahu zapisal na družbenem omrežju X.

Netanjahu se je odzval kmalu po tem, ko je izraelski parlament z veliko večino potrdil zakon, ki omogoča vladi, da v Izraelu prepove televizijo Al Jazeera. Zakon omogoča prepoved predvajanje vsebine tujih kanalov in zaprtje njihovih pisarn v Izraelu, če izraelske oblasti ocenijo, da delovanje teh medijev škodi nacionalni varnosti.

Netanjahu je že pred sprejetjem zakona obljubil, da bo televizijo prepovedal nemudoma po potrditvi zakona v parlamentu.

Al Jazeera je napovedano prepoved delovanja v Izraelu v ponedeljek obsodila. Kritična je bila tudi do Netanjahujevih izjav v preteklosti ter jih označila za nevarne in absurdne laži, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Teroristični kanal Al Jazeera ne bo več oddajal iz Izraela. V skladu z novim zakonom nameravam nemudoma ukrepati in ustaviti dejavnosti kanala."

Benjamin Netanjahu,
izraelski premier

Izraelski premier je katarski televiziji večkrat očital, da škoduje varnosti Izraela in da je sodelovala v napadu islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani. Al Jazeero je tudi označil za propagandni kanal Hamasa.

Izrael je januarja tudi sporočil, da sta bila novinar Al Jazeere in samostojni novinar, ki sta bila ubita v zračnem napadu v Gazi, terorista. Zatem so za drugega novinarja Al Jazeere, ki je bil ranjen v drugem napadu, trdili, da sodeluje s Hamasom.

Al Jazeera vztrajno zavrača obtožbe in očita Izraelu, da namerno napada zaposlene pri Al Jazeeri, ki delujejo na območju Gaze.

Odločitev izraelskega parlamenta je v ponedeljek zvečer obsodil tudi Hamas. Kot je poudaril, si Izrael prizadeva prikriti resnico o svojih zločinih na območju Gaze, "ki jim je ves svet priča prek zaslonov Al Jazeere in svobodnih medijev".

Tudi ZDA, sicer tesna zaveznica Izraela, ocenjujejo, da bi bila vsakršna prepoved Al Jazeere v Izraelu zaskrbljujoča. "Verjamemo v svobodo medijev," je ob tem v ponedeljek dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

yUVZvUqANf0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.