STA

 |  Svet

Zunanji ministri o pripravah na julijski vrh ob 75. obletnici ustanovitve Nata

Srečanje poteka ob 75. obletnici ustanovitve zavezništva, ministri pa bodo obeležili še 20. obletnico pridružitve sedmih držav, med njimi Slovenije

Zunanji ministri članic Nata se bodo v Bruslju danes sestali na dvodnevnem zasedanju, ki bo namenjeno pripravam na julijski vrh zavezništva v Washingtonu. Srečanje poteka ob 75. obletnici ustanovitve zavezništva, ministri pa bodo obeležili še 20. obletnico pridružitve sedmih držav, med njimi Slovenije. Znova bodo govorili tudi o podpori Ukrajini.

Tokratno zasedanje zunanjih ministrov bo v znamenju priprav na julijski vrh članic Nata v Washingtonu, ki bo posvečen tudi obeleževanju 75. obletnice ustanovitve severnoatlantskega zavezništva 4. aprila 1949.

Zasedanja se bo udeležila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki bo na slovesnosti v četrtek skupaj s kolegi obeležila vstop Slovenije in še šestih držav v Nato pred 20 leti v okviru največje širitve v 75-letni zgodovini zavezništva.

V četrtek bo potekalo tudi zasedanje Sveta Nata in Ukrajine, ki se ga bo udeležil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Na programu je še srečanje z zunanjimi ministri štirih indo-pacifiških partnerk Avstralije, Nove Zelandije, Japonske in Južne Koreje ter z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom.

Že danes pa bodo ministri 32-članskega zavezništva po napovedih govorili o delitvi bremen, obrambni in odvračalni drži ter nadaljnji pomoči Ukrajini pri soočanju z rusko agresijo.

Po navedbah diplomatskih virov naj bi ministri razpravljali tudi o sto milijard evrov težkem skladu za vojaško podporo Ukrajini, ki ga je predlagal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Končno odločitev o tem je po poročanju tujih tiskovnih agencij sicer pričakovati na vrhu Nata v Washingtonu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.