STA

 |  Družba

Častim pol litra

Začenja se študentska krvodajalska akcija

© Miha Fras

Študentske organizacije in klubi vabijo študente k udeležbi na tradicionalni spomladanski krvodajalski akciji Častim pol litra. Kri bo mogoče darovati v več krajih po Sloveniji, za udeležbo v akciji pa naj se študenti naročijo.

Kot so sporočili iz Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), želijo s skupno krvodajalsko akcijo študente ozaveščati o pomenu krvodajalstva in jih spodbujati k aktivnemu krvodajalstvu tudi po zaključku študija. Seznam terminov in lokacij je objavljen na njihovi spletni strani.

V Ljubljani bo akcija potekala na zavodu za transfuzijsko medicino od danes do srede. V Mariboru bo ta danes v prostorih Študentskega kulturno-prireditvenega centra Štuk in v torek v prostorih Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor. V Izoli pa bo akcija med 23. in 26. aprilom v prostorih Centra za transfuzijsko dejavnost Izola, so navedli.

Predsednik ŠOS Luka Mihalič je v izjavi za javnost zapisal, da je akcija Častim pol litra "doprinos k ozaveščanju študentk in študentov, pa tudi celotne družbe, o nujnosti darovanja krvi ter o solidarnosti do tistih, ki se zanašajo na našo pomoč za preživetje."

Vodja študentske krvodajalske akcije v Mariboru Staš Vegi je navedel, da se je število študentov krvodajalcev v zadnjih letih vrnilo na predcovidno raven. "Mladi se zavedajo, kako pomembna je vsaka kaplja krvi," so njegove besede povzeli v Študentski organizaciji Univerze v Mariboru.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.