Vanja Pirc

 |  Mladina 15  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Bogdan Borčić: Stol in miza (2011)

Bogdan Borčić: Stol in miza (2011)

Bogdan Borčić: Slika in prostor (Prepletene sekvence), Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec

Do 09/06

Ob deseti obletnici smrti Bogdana Borčića (1926 – 2014), enega naših najvidnejših slikarjev in grafikov druge polovice 20. stoletja, so v Slovenj Gradcu, kjer je umetnik od leta 1980 živel in ustvarjal, pripravili razstavo njegovih del. V Koroški galeriji likovnih umetnosti, kjer hranijo 330 njegovih del, so tokrat izbrali več kot 50 slik, grafik in skulptur, nastalih v zadnjih 20 letih umetnikovega življenja, ki se naslanjajo na motiva »vrat« in »ateljeja«. Dodali so jim še nekaj starejših del in dialog z drugimi avtorji, s tistimi, s katerimi je Borčić živel, delal in si izmenjeval ideje, in tudi z mlajšimi. Razstava bo na ogled do 9. junija.

16. Festival Sonica, različna prizorišča, Ljubljana

18/04—20/04

Na tokratni Sonici, festivalu elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti, se bodo predstavili ustvarjalci, ki so v zadnjem času močno zaznamovali dogajanje na področju elektronske, eksperimentalne in ambientalne glasbe. Največ pozornosti bo gotovo deležen prvi slovenski nastop Nicolása Jaara, enega največjih imen avtorske elektronske glasbe 21. stoletja (19. aprila v Kinu Šiška). Prisluhnete lahko še denimo ambasadorki sodobne arabske elektronike Deeni Abdelwahed (18. aprila v Cukrarni), didžejema re:ni in Laksa (19. aprila v klubu Channel Zero), zastavonoši sodobne ambientalne glasbe KMRU-ju (20. aprila v Klubu Cankarjevega doma) in številnim drugim.

Sara Rman: Zrcaljenje brez konca, Stekleni atrij ljubljanske Mestne hiše, Ljubljana

Do 26/05

Fotografinja mlajše generacije Sara Rman, ki se je s portreti slovenskih umetnikov v začetku leta predstavila tudi v Mladinini rubriki Portret, se na tokratni samostojni razstavi predstavlja s ciklom, ki izkazuje njeno raziskovanje fotografskega medija in strast do svetlobe. Podobe je zreducirala do točke, ko je ostal le še material, in tako ustvarila sintezo med fotografijo in kiparstvom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.