STA

 |  Politika

V Sloveniji podpovprečno zanimanje za evropske volitve

Slovenski državljani menijo, da bi bilo treba v predvolilni kampanji pred evropskimi volitvami prednostno obravnavati vprašanja, povezana z javnim zdravjem, kmetijsko politiko in gospodarstvom

Zanimanje državljanov članic Evropske unije za evropske volitve, ki bodo čez približno 50 dni, se krepi, kaže danes objavljena raziskava Evropskega parlamenta. Če bi volitve potekale prihodnji teden, bi se jih verjetno udeležilo 71 odstotkov vprašanih državljanov EU in 62 odstotkov vprašanih v Sloveniji.

Za evropske volitve, ki bodo potekale med 6. in 9. junijem 2024, je tokrat zanimanje med državljani EU večje kot nekaj mesecev pred zadnjimi volitvami pred petimi leti. Tokrat se zanje zanima 60 odstotkov vseh vprašanih, kar je 11 odstotnih točk več kot pred petimi leti in tri odstotne točke več kot v jeseni izvedeni raziskavi.

Med vprašanimi v Sloveniji ta delež letos znaša 46 odstotkov, kar je pet odstotnih točk več kot spomladi 2019 in dve odstotni točki manj kot v raziskavi, objavljeni decembra lani.

Če bi volitve potekale prihodnji teden, pa bi se jih udeležilo 62 odstotkov vprašanih v Sloveniji (kar je 10 odstotkov več kot v enakem obdobju pred evropskimi volitvami leta 2019). 79 odstotkov sodelujočih v anketi v Sloveniji se tudi strinja, da so junijske evropske volitve zaradi trenutnih mednarodnih razmer še pomembnejše

Evropskih volitev maja 2019 se je sicer v Sloveniji udeležilo 28,9 odstotka volilnih upravičencev.

V celotni EU je delež precej večji, saj bi na volitve odšlo 71 odstotkov vprašanih. Spomladi 2019 jih je tako odgovorilo 61 odstotkov, udeležba na volitvah pa je znašala 50,6 odstotka.

Razloge za večje zanimanje za volitve vodja generalnega direktorata Evropskega parlamenta za komuniciranje Jaume Duch Guillot vidi v tem, da je EU v zadnjih petih letih postala bolj vidna in kredibilna. Pri tem je izpostavil odziv EU na pandemijo covida-19 in rusko agresijo na Ukrajino.

"Evropejci vedo, da je na volitvah veliko na kocki in da je glasovanje v trenutnih geopolitičnih razmerah še pomembnejše. Naše državljanke in državljane pozivam, naj na prihajajočih evropskih volitvah oddajo svoj glas in tako okrepijo evropsko demokracijo ter oblikujejo prihodnost Evrop."

Roberta Metsola,
predsednica Evropskega parlamenta

Da je udeležba na volitvah zaradi trenutnih mednarodnih razmer še toliko pomembnejša, je pokazala tudi raziskava. S to trditvijo se v EU strinja 81 odstotkov vprašanih, v Sloveniji pa 79 odstotkov.

Največ vprašanih v Sloveniji ob tem meni, da bi se moral Evropski parlament v prihodnjem petletnem mandatu prednostno zavzemati za mir (57 odstotkov). Sledita varstvo človekovih pravic v EU in po svetu z 31 odstotki in vladavina prava s 25. Državljani EU pa kot prednostne naloge vidijo zavzemanje za mir (47 odstotkov), za demokracijo (33 odstotkov) in za varstvo človekovih pravic (24 odstotkov).

Glavne teme predvolilne kampanje bi morale medtem po mnenju vprašanih slovenskih državljanov biti javno zdravje (39 odstotkov), kmetijstvo (38 odstotkov) ter podpora gospodarstvu in ustvarjanje novih delovnih mest (34 odstotkov). Na ravni EU pa sta javno zdravje in podpora gospodarstvu na drugem in tretjem mestu, na katerem je še obramba in varnost EU. Pred vsemi je boj proti revščini in socialni izključenosti.

"Evropejci vedo, da je na volitvah veliko na kocki in da je glasovanje v trenutnih geopolitičnih razmerah še pomembnejše. Naše državljanke in državljane pozivam, naj na prihajajočih evropskih volitvah oddajo svoj glas in tako okrepijo evropsko demokracijo ter oblikujejo prihodnost Evrope," je ob objavi rezultatov raziskave povedala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Spomladansko raziskavo Eurobarometer 2024 je med 7. februarjem in 3. marcem za Evropski parlament izvedlo podjetje Verian. V 27 državah članicah so opravili 26.411 intervjujev, v Sloveniji so sodelovali 1004 ljudje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.