Uredništvo

 |  Družba

»Nadzor je prisoten že dolgo, samo zdaj se ga bolj zavedamo«

IZJAVA DNEVA

"Sodoben strah o sledenju in izgubi zasebnosti ima svoje temelje v realnosti. Na vsakem koraku smo izpostavljeni tehnologijam, ki spremljajo naše aktivnosti in zbirajo podatke brez naše vednosti. Pogosto smo priča primerom zlorabe podatkov s strani korporacij in vladnih agencij, kar vodi v kršitev pravice do zasebnosti in možnost nadzora ter manipulacije z našimi življenji."

"Razkritja o množičnem nadzoru, uhajanju podatkov in incidentih z zlorabo osebnih informacij dodatno krepijo občutek nemoči in strahu pred izgubo nadzora. Zato je strah pred sledenjem in izgubo zasebnosti v sodobnem digitalnem svetu upravičen. Ampak ni vse tako enoznačno. Nadzor je prisoten že dolgo, samo zdaj se ga bolj zavedamo. Obenem pa si velikokrat rečemo, ah, kdo pa me bo nadzoroval in mi prisluškoval, saj nisem nič posebnega." 

(Dr. David Modic, ekonomski psiholog, v intervjuju za Delov podkast Supermoč, o tem, ali je strah pred tem, da nam na spletu na vsakem koraku sledijo, upravičen)

© pixabay.com

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.