STA

 |  Svet

Izrael pričakuje, da bo ameriška vlada preklicala svojo namero

Izraelska vlada je pozvala ZDA, naj znova razmislijo o načrtovanih sankcijah proti bataljonu izraelske vojske zaradi kršitev človekovih pravic na Zahodnem bregu

Izraelska vlada je v nedeljo pozvala ZDA, naj znova razmislijo o načrtovanih sankcijah proti bataljonu izraelske vojske zaradi kršitev človekovih pravic na Zahodnem bregu. Premier Benjamin Netanjahu pa je napovedal, da se bo proti temu boril z vsemi močmi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ameriški novičarski portal Axios je v soboto poročal, da naj bi ameriški državni sekretar Antony Blinken v prihodnjih dneh napovedal sankcije proti enemu od bataljonov izraelske voske zaradi kršitev človekovih pravic na Zahodnem bregu.

Po poročanju portala naj bi ZDA s sankcijami pripadnikom pretežno ultraortodoksnega bataljona Necah Jehuda onemogočili prejemanje vojaške podpore ali usposabljanja iz ZDA. To bi bilo prvič, da bi ZDA uvedle sankcije proti enoti izraelske vojske.

Dobro obveščeni viri so za portal povedali, da bi ZDA sankcije uvedle v skladu z zakonom, ki ameriški administraciji prepoveduje uporabo sredstev za pomoč enotam tujih sil, če obstajajo verodostojne informacije, da so te enote vpletene v kršitve človekovih pravic.

"Pričakujem, da bo ameriška vlada preklicala svojo namero o uvedbi sankcij proti bataljonu Necah Jehuda."

Joav Galant,
izraelski obrambni minister

Izraelska vlada se je na navedbe portala odzvala z ogorčenjem. Premier Benjamin Netanjahu je načrtovane sankcije označil za vrhunec absurda in moralno dno. Napovedal je tudi, da se bo proti njim boril z vsemi močmi.

"Pričakujem, da bo ameriška vlada preklicala svojo namero o uvedbi sankcij proti bataljonu Necah Jehuda," pa je poudaril izraelski obrambni minister Joav Galant. Ob tem je opozoril, da bi šlo za nevaren presedan.

Član izraelskega vojnega kabineta Beni Ganc je Blinknu v nedeljo po pisanju časnika Times of Israel dejal, da sankcije proti bataljonu ne bi škodovale le mednarodni legitimnosti Izraela v boju proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas na območju Gaze, ampak za to ZDA po njegovih besedah tudi nimajo nobene podlage.

wM1nYkVhwio

rlicn9Kmc0Q

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.