STA

 |  Politika

»Srbija se je ponovno nezakonito vmešavala v volilni proces druge države«

Referendum o županih na Kosovu zaradi nizke udeležbe ni uspel

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić, srbski predsednik
© World Economic / Fon Thanachaiary

V štirih občinah na severu Kosova v nedeljo zaradi nizke udeležbe spričo bojkota večinsko srbskega prebivalstva ni uspel referendum o morebitni razrešitvi etnično albanskih županov, izvoljenih aprila lani. Volilo je le okoli 250 od skupno 46.556 volilnih upravičencev. Župani tako ostajajo na svojih položajih, piše kosovski portal Kossev.

Za zamenjavo županov bi morala svoj glas dati več kot polovica vseh volilnih upravičencev.

Majhna volilna udeležba je posledica bojkota, h kateremu je pozvala Beogradu zvesta Srbska lista. Vodilna stranka kosovskih Srbov je sicer načeloma naklonjena novim volitvam in je pred tem organizirala množično zbiranje podpisov za razrešitev županov. Po prepričanju stranke pa pogoji, ki jih je Priština postavila za uspeh referenduma, niso uresničljivi.

"Srbija se je ponovno nezakonito vmešavala v volilni proces druge države."

Vjosa Osmani,
predsednica Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je krivdo za neuspeh pripisala pritisku iz Beograda. "Srbija se je ponovno nezakonito vmešavala v volilni proces druge države," je zapisala na omrežju X in srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću očitala, da se znova ni držal obljub, ki jih je dal mednarodnih partnerjem.

Referendum je sicer minil mirno in brez incidentov.

Trenutni albanski župani so bili izvoljeni na lokalnih volitvah aprila lani, ki so jih prav tako bojkotirali Srbi. Volilna udeležba je bila takrat okoli 3,5-odstotna.

To je povzročilo nove napetosti med Beogradom in Prištino, ki so se zaostrile po tistem, ko so župani maja prevzeli položaj. Srbski protestniki so se v Zvečanu spopadli s kosovsko policijo in pripadniki Natove misije na Kosovu (Kfor), pri čemer je bilo ranjenih kakih 30 pripadnikov Kforja.

i041rgCjyRU

SMRVwT2HwG0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.