Sodnik podjetnik

Zadnje čase se je bivši ustavni sodnik Matevž Krivic precej razpisal po medijih, ko komentira aktualne dogodke v sodstvu in njihove zdrse, ki mečejo slabo luč na pravosodje in pravno državo kot celoto. Vse lepo in prav, saj je visoko usposobljen za to področje, in upajmo, da nam bo s svojimi mnenji in razlagami pomagal razjasniti določene pojme.

Kot nepravnik pa sprašujem g. Krivica, naj mi pomaga razložiti pojem, kdo so to levi in kdo desni sodniki, in po kakšnih kriterijih jih je možno »popredalčkati«. On celo kategorično trdi, da je trenutna sestava ustavnega sodišča 6 : 3 v korist »levo liberalnih« sodnikov. Kot mi je znano, Kodeks o sodniški etiki nikjer ne navaja kriterijev za delitev sodnikov na leve in desne, temveč poleg tega, da ne smejo biti člani političnih strank, izpostavlja njihove moralne in etične vrline kot so: neodvisnost, nepristranskost, usposobljenost, predanost, diskretnost in ugled. Ob tem pa zakon za izvolitev sodnika ustavnega sodišča celo določa samo tri pogoje, in sicer, da je državljan RS, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Torej, kje je tu delitev na tako imenovane leve in desne kvote sodnikov. Nič od tega.

Kot primer navajam, da sta bila dva bivša predsednika ustavnega sodišča, ki jih Krivic nedvomno uvršča na desni pol, dejansko spreobrnjena komunista, ki sta v prejšnjem režimu opravljala pomembne funkcije. Kako pa lahko danes nekdo, tudi Krivic, uvrsti aktualnega ustavnega sodnika v levo opcijo, če pa je njegova odvetniška pisarna ostro kritizirala in napadla obsodilno sodbo Janše v primeru Patria. Pri tem vsi vemo, da je Janša desni politik.

Lahko se našteje še mnogo primerov, ko so nekateri sodniki po Krivičevih kriterijih uvrščeni v določeno ideološko skupino in zato njegovi somišljeniki zahtevajo, da je pri sledečih imenovanjih sodnikov treba uravnotežiti sestavo ustavnega sodišča. Bojim se, da takšen pristop dejansko vodi v politizacijo sodstva. Mogoče pa bi bilo treba kriterije za imenovanje ustavnih sodnikov dopolniti še s kriteriji, ki že veljajo za redne sodnike in jih najdemo v Kodeksu o sodniški etiki. Upam, da bo g. Krivic nam navadnim državljanom lahko to razumljivo pojasnil. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.