Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 21  |  Dva leva

Komentar / Zeleni (s)prehodi

Majhna država velikih potez

© Franco Juri

»No, kar se Palestine tiče, če bo Slovenija priznala v tej majhni skupini držav, Španija, Irska in Malta, Palestino, bo moja stranka verjetno zahtevala interpelacijo, morda celo celotne vlade. To bi bilo popolnoma nesprejemljivo ... To skupino vodi pač španski koruptivni premier.«
— Milan Zver, kandidat stranke, ki ima korupcijo vpisano v svoj politični DNK, očita španskemu premieru koruptivnost, čeprav je Guardia civil potrdila, da ni našla nobenih dokazov ali indicev v zvezi z obtožbami, ki jih je Miguel Bernard, ultradesničarska kreatura iz gibanja Manos Limpias (Čiste roke), uperil proti Sanchezovi ženi Begoñi Gomez.

»Gospod Arčon, zakaj ti pogoji (za priznanje Palestine)? Intelektualci pravijo, da gre tukaj za blef.
 – Glejte, to je še ena diskreditacija našega predsednika. … Jaz moram potrditi, da nedvomno Slovenija igra pomembno vlogo na mednarodnem parketu, da smo majhna država velikih potez, da smo drzni in da smo odgovorni.

Ampak ali bo do tega priznanja dejansko prišlo, gospod Arčon?
Na pot priznanja smo se s sklepom vlade odločili, da gremo. Dnevno, tedensko spremljamo dogajanje in tudi pogoje, ki se seveda lahko tudi spreminjajo ...«
— Matej Arčon iz velike stranke majhnih potez razume kritiko počasnega priznavanja kot poskus diskreditacije premiera

»Zeleni prehod je zelena past, ukrepi, ki so bili sprejeti, so bili veliko preveč ambiciozni in so škodovali evropskemu in slovenskemu gospodarstvu, kmetom in ljudem. Vedno se je treba vprašati, kdo bo plačal to zgodbo. Plačali bodo ljudje.«
— Romana Tomc, kandidatka stranke, ki eksplicitno zanika podnebne spremembe, postavlja finančne obremenitve pred ekološke. (Vsi citati so s soočenj na TVS 16. 5. in 20. 5. 2024)

Če ste bizarni in vam predvolilna soočanja izzovejo naslado, jih je smiselno spremljati. Če pa hočete izvedeti kaj res pomembnega o EU in o razmerju med Slovenijo in Unijo, zgubljate čas. Doslej nam je nacionalna televizija podarila dve oddaji (tematsko Tarčo in prvo soočenje). Dovolj, da si uredimo vtise. Kdo so zmagovalci prvega kroga? Hja, pravzaprav z naskokom voditeljici obeh oddaj (zlasti Tanja Gobec), ki sta profesionalno moderirali diletantske nastope udeleženih. Ko pa iščemo poražence soočanj, je konkurenca huda. A predvsem v soočenjih ne bomo imeli možnosti slišati vseh kandidatov in kandidatk enakovredno, česar smo pri nacionalki že vajeni. Tako so na primer na prvem uradnem soočenju odpadli Vesna ter skupna lista DeSUS in Dobra država. Kar pomeni, da Vladimir Prebilič in Uroš Lipušček kot vodilna kandidata svojih list na nacionalki ne bosta na osrednjih, ampak v marginalnih soočenjih. Kar je dvakrat problematično.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.