• 17. 5. 2024  |  Mladina 20  |    Za naročnike

  #k# Prelistaj izdajo

 • Heni Erceg

  Heni Erceg

  17. 5. 2024  |  Mladina 20  |  Hrvaška

  Komentar / Novosti iz Hrvaške

  Da, zgodilo se je čisto po naključju, pa vendar se zdi tako simbolično – novo hrvaško vlado so končno skrpali skupaj ravno na dan zmage nad fašizmom, ki se zdaj sicer imenuje dan Evrope, da bi mladim rodovom čim učinkoviteje vsilili pozabo vseh žlahtnih tradicij antifašizma. Če pri tem upoštevamo, da je s koalicijo konservativne, desne HDZ in profašističnega Domovinskega gibanja nastala zveza, utemeljena na najskrajnejših protidemokratičnih izhodiščih, simbolika dneva antifašizma deluje še neizprosneje.

 • Komentar / Kmetijstvo

  Skupina Panvita, eno osrednjih in redkih slovenskih agroživilskih podjetij, doživlja lastninsko preoblikovanje in dokapitalizacijo. Vanjo vstopa hrvaška storitvena družba Mplus za zdaj kot finančni vlagatelj, dokapitalizacija pa naj bi omogočila širitev in krepitev Panvite. Zgodba je navidezno preprosta in razumljiva. Panvita potrebuje kapital za poslovni razvoj, hrvaška družba svoje četrto poslovno področje. Smo na stičišču nekakšnih strateških poslovnih sinergij, toda zamegljenih poslovnih modelov in interesov prodajalca in kupca. Strateško partnerstvo je za zdaj bolj neoprijemljiva poslovna zgodba. Toda čas poslovne setve je pravšnji, politični kaos v obeh državah ravno pravšnji. Glede stanja slovenskega kmetijstva in agroživilske industrije so reči jasnejše. Kot država z značilno podobo kokoši izgubljamo še zadnje preostanke pridelovalnih in predelovalnih tržnih verig. Strateška prehranska suverenost Slovenije je vedno manjša, zgrešena gospodarska politika je tod usodnejša kot drugod. Hrana je preprosto javno dobro, zadeva javni interes države, četudi tiči v tržnih labirintih zasebnega kapitala. Panvitin prevzemni dramolet zveni v obeh deželah enako, pomeni pa za vsako nekaj drugega.

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  17. 5. 2024  |  Mladina 20  |  Kolumna

  Komentar / Domače evrovolitve

  Na evrovolitvah bo pri nas zmagala SDS, drugo bo Gibanje Svoboda, nekaj strank pa se bo potegovalo za vsaj enega evropskega poslanca. Tako napovedujejo ankete.

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  17. 5. 2024  |  Mladina 20  |  Pamflet

  Komentar / Nepravilni Dr.

  Po študentski zasedbi FDV je kraj upora obiskal rektor ljubljanske univerze (LU) Gregor Majdič in ugodil protestniškim zahtevam. POP TV je tam napravila posnetek, na katerem rektor stoji pred steno, na kateri piše Fuck NATO. In del medijev se je zgrozil, da prvi mož (LU) simbolično podpira izstop oz. ukinitev te vojaške asociacije. Irelevantna reč; ali bi rektorja, ki bi objavil argumente za izstop, zaradi tega odstavili? Konec koncev je francoski predsednik Charles de Gaulle držal svojo državo izven NATA. Pod vladavino svobode govora lahko izražaš svoje misli, četudi večini niso po godu. Sploh je to nujno za akademski svet.

 • Vlado Miheljak

  Vlado Miheljak

  17. 5. 2024  |  Mladina 20  |  Dva leva

  Komentar / Atentat na predsednika SDS ob soglasju žrtve

  No, pa smo končno dočakali. Namreč priznanje Palestine. Ne na seji vlade, ne na odboru za zunanjo politiko DZ, ne na seji državnega zbora … ampak na open air happeningu v Novi Gorici. Robert Golob je presenetil vse. Javnost, koalicijske partnerje in predvsem sebe. Potem ko so pred dnevi mediji (via Delo) lansirali novico, da bomo priznali Palestino 21. maja, je sam premier 9. maja dopoldan na tiskovni konferenci povedal, da do priznanja ne bo prišlo 21. maja in tudi ne skupaj s Španci, kot je ob obisku Sáncheza napovedal Golob ... ampak, da se bo to zgodilo nekoliko kasneje. 13. junija. O. K. smo si rekli, oba datuma sta prepozna, zato ni usodno ali maja ali junija. A problem je drugje in površni mediji ga niso zaznali. Golob ne zagotavlja, da bo najkasneje takrat dejansko prišlo do priznanja, ampak ... Ampak kaj? »13. junij smo si postavili za rok ocene napredka na teh področjih in na podlagi tega, najkasneje takrat, moramo podati dokončno oce no glede priznanja, « je povedal. Torej takrat bo vlada naredila zgolj »inventuro napredka«. Kar je težko razumeti, saj bi bilo ob takšnem pritisku in soglasju javnosti preračunljivemu Golobu najbolj konformno in najceneje razglasiti priznanje, ki že dolgo ni eksces. Eksces je nepriznanje. Mimogrede, na isti dan (9. maja), ko je Golob izvajal cirkuške akrobacije na tiskovki, je kredibilni portal orf.at, sklicujoč se na irski radio, še poročal o skupinskem priznanju Irske, Slovenije, Malte in Španije prav na omenjeni datum (21. maj). Očitno je Golob pustil ostale na cedilu.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  17. 5. 2024  |  Mladina 20  |  Uvodnik

  Uvodnik / Pismo Arnetu Hodaliču

  Spoštovani Arne, dvakrat, trikrat sva se v življenju mimobežno srečala, kar niti ni čudno, saj delava v isti panogi. Iskreno, meni je bilo vedno malo nerodno, ker sem že vse življenje tvoj navdušenec. Če bi se malce pohecal, eni so imeli Indiano Jonesa, jaz sem imel tebe. Tvoje reportažne fotografije so mi odpirale svet, predvsem neverjetna barvitost ljudi z vseh celin, vedno tako svobodni, tako drugačni, vedno tako močni in zanimivi. Ko sem bil najstnik, si v moje življenje prinašal svet. Barve, veliko barv, veliko ljudi, obrazov. Bil si prinašalec barv.