25. 4. 2025 | Mladina 17 | Konzum
Na lojtrci všečnosti
Stara klet, Bled
Jagnječja krača
Restavracija Stara klet
Zagoriška cesta 12, Bled
Tel.: 040 412 556
V Stari kleti lahko posedate vsak dan od 12. do 22. ure.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
25. 4. 2025 | Mladina 17 | Konzum
Jagnječja krača
Postrvji file
Restavracija Stara klet
Zagoriška cesta 12, Bled
Tel.: 040 412 556
V Stari kleti lahko posedate vsak dan od 12. do 22. ure.
Ambient:
v skladu z imenom je veliko patiniranega lesa, vinskih parafernalij in upodobitev Bleda, je pa muzika presenetljivo sodobna in mednarodna
Napitki:
zelo fajn vinska karta, ki je dovolj zanimiva tudi za poznavalce slovenske vinoreje; presenetljivo nizki pribitki – le kakšno četrtino ali tretjino več od trgovinske cene
Vegetacija:
v jedilnik so vključili tudi nekaj jedi za vegetarijance in vegane
Dostopnost:
nekaj parkirnih mest je na voljo, a vsekakor pred obiskom napovejte, da boste z avtom
Fino:
bučni njoki
jagnječja krača
Ne tako fino:
nekarakterna tlačenka
karamelna tortica
Tlačenka je stala 12,9, račja pašteta 13,2, postrvji bis 15,5, korenčkova juha 6,5, polovična porcija bučnih njokov 9,45 in rižote 9,95, postrvji file 23,9 telečja krača 29,9, jagnječja 32,9, kremšnita 6,9, karamelno-čokoladna tortica pa 8,2 evra.
»Ker gorenjski doušniki letos malo dremljejo, odrejam izredni enkratni vpogled v Tripadvisor,« je vodja Konzumovega odseka za raziskave in planiranje sprožil redko uporabljani instrument za načrtovanje tarčnih destinacij. Inšpektorska ekipa je priložnost izkoristila za analizo z mednarodnimi turističnimi gofljami najbolj prežvečenega seznama dotične platforme pri nas in ugotovila, da obiskovalstvo Bleda z oceno 4,6 na prvo mesto uvršča naši redakciji tako rekoč neznano restavracijo Stara klet.
Omeniti velja, da smo glede na hitro primerjalno analizo (prvo mesto v Ljubljani je v času naše raziskave zasedala čevapčičarna Sarajevo ’84) v Staro klet pristopili s še povečano mero kritiške skepse, a smo lahko že ob sprejemu in ošvrku ambienta zaznali, zakaj je ljudem tukaj všeč. Svoj prispevek k dvigu razpoloženja je dodala še vinarska sekcija, ki ne pomni tako zmernega maržiranja pestrega nabora buteljk. Tudi izbira jedi je bila inspirativna, je pa res, da jih je tu že minila cenovna dobrovoljnost – najcenejša predjed stane 12,9, najdražja glavna pa 33,9 evra.
Humus, ki so ga prinesli kot živjo iz kuhinje, ni obetal, neki zagaten žarko-kiselkast priokus nam je zavdal. Račja pašteta je – to so naše domneve – prišla od kakega francoskega veletrgovca, so jo pa posrečeno opremili s poširanimi hruškami in pomarančno marmelado, od prekompaktne tlačenke je imel več okusa celo priloženi vložninski kombo (ki ga pomnimo pod geslom srbska solata), sta pa oba, postrvja sekanica in namaz iz dimljene postrvi, nakazala pozitivnejše smeri razvoja dogajanja v Stari kleti.
Na zob pripravljena rižota je bila – če ne štejemo presušenih kock svinjske ribice – zgledno sočna in kremasta, bučni njoki puhasti, omaka z jurčki pa zaradi brizga kisa všečno markantna, celo korenčkova juha je bila čisto fajn. Odlično so bile pripravljene tudi vse tri beljakovine na glavnih krožnikih: file postrvi lepo očiščen, ravno prav zapečen, telečja in jagnječja krača pa zmehčani do mehkobne sočnosti. Všeč nam je bila tudi diverzifikacija prilog, a nas je res navdušil le z jagnjetino postreženi ješprenj z brusnicami, njoki s telečjo kračo so bili velikoserijski, krompirjeva solata z bučno majonezo pa okusna, a neugledno razpadajoča. Na Bledu je seveda treba končati s kremšnito – v Stari kleti je malo manjša, toda pripravljena, kot se šika, vsekakor boljša izbira od pretrde in pretežke karamelno-čokoladne torte.
Zagotovo se na Bledu najde restavracija z zanimivejšo hrano, prestižnejšimi vini, lepšim razgledom in nižjimi cenami, se pa ta trenutek ne spomnimo nobene, ki bi vse to znala zložiti v čisto fleten komplet.