Boštjan Napotnik

 |  Mladina 29  |  Konzum

Slanovodna specializacija

Godina, Kačiče

  • ocena: 4 / 5

Familija bakalar

Familija bakalar

Gostilna Godina
Pared 6, Kačiče
Tel.: 031 646 297
Za strežbo godni morski organizmi so pri Godini na voljo od četrtka do nedelje od poldneva do 22. ure.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 29  |  Konzum

  • ocena: 4 / 5

Familija bakalar

Familija bakalar

Mango & bela čokolada

Mango & bela čokolada

Gostilna Godina
Pared 6, Kačiče
Tel.: 031 646 297
Za strežbo godni morski organizmi so pri Godini na voljo od četrtka do nedelje od poldneva do 22. ure.

Ambient:
prijetna, zavoljo resnih prtov in bombažnih prtičev bolj restavracija kot gostilna s hitro, pozorno in prijazno strežbo, muzika je tudi tu čebljanje gostov

Napitki:
brez spisane vinske karte, v vitrini smo opazili nekaj predvsem vipavskih in istrskih buteljk, na mizah pa večinoma bolj odprto belo

Vegetacija:
meni je ekskluzivno morskoživeljski

Dostopnost:
parkirnih mest nekaj je, a se ob glavnih urah obleganja hitro zapolnijo; za gibalno ovirane ni zaprek

Fino:
kvartet bakalarjev
ravioli z gamberi
zobatec iz pečice

Ne tako fino:
fuži s škampi, jurčki in tartufi

Štirje bakalarji so stali 14, kolekcija surovih delicij 15, ravioli z gamberi 13, fuži s škampi, jurčki in tartufi 14, kila zobatca iz pečice 42, sladici pa 6 evrov.

»Od tegale drobiža se pa ne bomo prav najedli,« je ob pogledu na pisanih ribic poln akvarij v gostilni Godina enega od naših terenskih poročevalcev zaskrbelo, da bo v Kačičah ostal lačen. Strah je bil odveč: akvariji so zgolj dekorativne narave, prava vodna roba se pri Godini skriva v kuhinjskem zakulisju, strežejo pa jo – glede na številne radostne objeme in pozdrave med osebjem in gosti – večinoma lojalni povratniški klienteli.

Razlogov za redne obiske izključno morski živelj pripravljajoče ekipe v resnici ne manjka – z ušesi smo zastrigli že na začetku recitiranja jedilnega lista (pogovorno gre to pri Godini, tudi vinskega lista nimajo), ko je simpatična gospa omenila kvartet bakalarjev – huh, kar štiri različice našemu inšpektoratu silno ljube delicije?! In tri – osnovna, obogatena z olivami in najzanimivejša, ojačana z ostro papriko v prahu – so bile res fine, blago zamero gojimo le do četrte, ki so jo ob ostružkih gomoljike brez potrebe našponali še z agresivnim tartufnim oljem. Ta splošno razširjeni aromatski derivat je uspešno zabuldožeril še po s škampi in jurčki pripravljenih fužih, ki pa bi nas resnici na ljubo zavoljo vodene omake razočarali tudi brez omenjenega pretartufanja.

Mimo te na obmorskih koncih obče razširjene slabe navade so nas pri Godini navdušili z nespakljivo obdelavo morskih surovin: sladke repke kozic, tanke rezine surovega tuna in mečarice ter malo bolj na debelo odrezanega brancina so zgolj pokapali z Lisjakovim olivcem, doziranje limone pa so prepustili nam. S sesekljanimi gamberi polnjene trikotne raviole strežejo z izjemno omako, v kateri se kopajo sladkasti kosi kapesante, vse skupaj pa na višjo raven potisnejo s pravim odmerkom drobno nastrgane dimljene sirarske skute. Zobatca so iz pečice potegnili ravno pravi čas, da je ostal sočen, ob njem pečeni krompir pa smo z veseljem pretlačevali v hudobno slastnem naturalnem, s češnjevci in čebulo montiranem zaftku. Oh, kako dobre so lahko ta preproste reči, s katerimi smo se prikotalili do sladkega konca: izjemne skutne pite, prelite s svežo breskovo marmelado, ter šmekersko nasprejane, lahkotne, skorajda puhaste tortice z mangom in belo čokolado.

Pri Godini so se pametno odločili za program morske specializacije, kar jim – ob zelo korektni cenovni politiki ter pozornem in simpatičnem osebju, ki kljub dimenzijam obrata poskrbi za domačnost in osebni pristop – zagotavlja reden priliv mlaskajočih gostov z obeh strani meje in še od kod. Zicer!