8. 8. 2025 | Mladina 32 | Konzum
Vzemi ali pusti
Brlog na Produ, Ter
Jelenov hrbet
Pečeni por & co.
Gostilna Brlog na Produ
Ter 42, Ljubno ob Savinji
Tel.: 041 880 803
Brlog v poletni sezoni obratuje od četrtka do nedelje v času večerje, torej približno od 17. ure. Vsekakor pokličite in se dogovorite vnaprej.
Ambient:
leseno, ljubko, elegantno, prijetno – kot se spodobi za restavracijo, ki je del alpskega glampinškega tabora
Napitki:
če ne štejemo radgonske penine in nekaj šampanjcev, ekskluzivno primorska, po letnikih sodeč iz Kort pripeljana vinska karta s kakšno zanimivo polnitvijo in zmernimi pribitki
Vegetacija:
meni je fiksen, ob vnaprejšnjem dogovoru zagotovo znajo poskrbeti tudi za herbivore
Dostopnost:
ob cesti pred gostilno je dovolj parkirnih mest, gibalno ovirani morajo premagati nivojček ali dva
Fino:
serija hladnih predjedi
okusna in natančna kuharija
Ne tako fino:
omejenost – odpiralni čas in izbira jedi
Fiksen štirihodni meni – pri katerem je prvi hod sestavljen iz petih hladnih delicij – v Brlogu zaračunajo 60 evrov.
»No, ravno prav, saj je itak prestopni rok!« je napotitev v Zgornjo Savinjsko dolino pokomentiral eden od terenskih poročevalcev, ki jim je bila naložena reevalvacija gostinske ponudbe glamuroznega šotorišča Herbal. Ta nas je pred sedmimi leti (Mladina 35/2018) pustil mlačne, zdaj pa smo se nadejali boljšega tretmaja, saj sta v savinjski gostinski bataljon lani prestopila dolgoletna upravljavca Hiše Torkla, ki sta tej kortski instituciji prikuhala uvrstitev v avtopnevmatični vodič.
In kako se kuharsko-strežni par obnese po transferju z obale pod gore? Pa, nekako tako kot Luka po selitvi iz Dallasa v LA: kakovost zasnove in izvedbe je na res visoki ravni, prilagoditev novemu okolju pa je še vedno v precej začetni fazi. Strežejo samo fiksni meni in oni, ki smo ga bili deležni mi, je bil še kar precej istrsko zaznamovan, predvsem v obliki poletnih črnih gomoljik. Te najprej radodarno potresejo po okusni in mazavi piščančji pašteti, še obilneje pa tartuf odmerijo za porcijo pljukancev; v obeh primerih velja pohvaliti odsotnost cenenih, agresivnih umetnih aromatskih derivatov priljubljenih podzemeljskih gliv.
Drugi steber Brlogove ponudbe so klasike mednarodne kuhinje, kar je razumljivo glede na to, da kuhajo predvsem za v komfortnih šotorskih sobanah nastanjeno klientelo. Vitelo tonato je bil čisto klasičen, kar nam je bilo všeč. Tudi goveji tatarec je bil krasen, čeprav zavoljo jajčne kreme, okisane šalotke in trikomponentnega drobljenca iz panko drobtin, krompirja in pražene čebule ne čisto klasičen. Prav tako smo uživali ob mazanju žametnega humusa, ki je bil podlaga za s počasnim kuhanjem v vakuumu zmehčani, nato pa s peko lepo karamelizirani por.
In tako smo končno prišli še do zgornjesavinjskega štiha: kocke surove postrvi so zelo fletno in pozorno – vizualna privlačnost velja za vse krožnike, no, pravzaprav kar za pogon v celoti – zložili na krožnik in jih postregli z avokadovo kremo, sezamovo majonezo in postrvjimi ikrami. Tudi glavni krožnik je bil precej alpski: kos lepo pečenega jelenovega hrbta z močno mesno omako so opremili s trendovsko, hrustljavo ocvrto kocko krompirjeve zloženke, gomoljnim pirejem in v pomarančnem soku kuhanim korenjem, scenosled pa so po štajersko zašpičili s sladico, okarakterizirano z bučnim oljem in semeni.
Brlog na Produ je s ponudbo in delovnim časom pravzaprav postal penzionska restavracija za glampingaše, ki pa tudi naključnim pasantom ponuja serijo dovolj zanimivih in brez napak izvedenih jedi. A kot vse kaže, bo tako le v poletni sezoni. Pohitite, da ne zamudite.