5. 9. 2025 | Mladina 36 | Konzum
Izlet v neznano
Lenger, Žiri
Račje prsi
Gostilna in picerija Lenger
Starožirovska cesta 11, Žiri
Tel.: 059 016 337
Lengerjeva krušna peč in gradele so od ponedeljka do petka segrete od 14. do 22., ob sobotah in nedeljah pa od 12. do 22. ure.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
5. 9. 2025 | Mladina 36 | Konzum
Račje prsi
Čokoladna torta
Gostilna in picerija Lenger
Starožirovska cesta 11, Žiri
Tel.: 059 016 337
Lengerjeva krušna peč in gradele so od ponedeljka do petka segrete od 14. do 22., ob sobotah in nedeljah pa od 12. do 22. ure.
Ambient:
obcestna gostilna je po prenovi videti kot postaja časovnega stroja v prijetni polpreteklosti
Napitki:
bolj kot z vinom – pinela in merlot Miška ter Petelinov teran – se ukvarjajo s pivskimi pipami: poleg lokalnega crazy ducka točijo še irca o’hara’s in nemca bayreutherja
Vegetacija:
nemesojedim gostom so namenili pol ducata pic in nekaj solat
Dostopnost:
na drugi strani ceste je veliko, Lengerju pripadajoče parkirišče; za gibalno ovirane ni zaprek
Fino:
račje prsi
čokoladna torta
Ne tako fino:
gratinirane školjke
pečeni krompir
Mala margerita je stala 8,5, gratinirane školjke 16, svinjska pečenka z žlikrofi 14, račje prsi 20, saltimbokiziran telečji stejk 25, tortici pa vsaka po 5 evrov.
»Kar ustavi, tale popisana tabla izgleda do volj obetavno! « je sr edi Žirov odločil vodja inšpektorskega tria, ki je bil tokrat poslan na naključnostno misijo brez vnaprej definiranega cilja. Tudi bralstvo namreč v gostinske obrate ne zahaja vedno ciljano, zato je smiselno v tejle rubriki od časa do časa ignorirati priporočila izvidnikov in užgati tzv. štih probo.
Tako smo konzumobil parkirali nasproti gostilne Lenger, pred nekaj leti fletno prenovljene v slogu, ki sega nekaj desetletij v preteklost. Osnovna dejavnost – poleg točenja mednarodne zasedbe pivakov – je očitno picopeka. Po margeriti sodeč jih pri tej ni odneslo v novoneapeljsko hi(p)steriziranje, ampak ostajajo pri picah, kot smo jih spoznali – in vzljubili – v devetdesetih letih: hrustljav, razmeroma nizek, ne preveč zapečen rob in radodarno odmerjena obloga. Krušno peč uporabljajo še za kaj drugega, recimo za gratiniranje klapavic, a nas je rezultat prej razočaral kot navdušil – če se nežno meso školjk ni izgubilo v težki gori generičnega sira, sta ga do konca sfentali tržaška omaka in agresivno kisla paradižnikova salsa.
Precej bolj prepričljivo kot mehkužce Lengerji handlajo mesovje. Že res, da smo si pod imenom saltimbocca predstavljali tanke telečje šnicelčke s pripeto feto pršuta in lističem žajblja, a se v resnici nad tem, da smo dobili mehak, sočen, skoraj dva centimetra debel in v nulo pečen telečji stejk, pritožujemo zgolj semantično, še posebej, če jim spregledamo rezino žal čisto nemastnega, prhkega pršuta in priloženi shizofreni krompir, ki je bil napol surov in preveč zapečen obenem. Raje kot fletni svinjski pečenki z žlikrofi bomo dragoceni časopisni prostor namenili slavospevu na gradelah pečenim račjim prsim oziroma majstru, ki jih je nad žerjavico obračal tako, da je šmekersko dobro zahrustal njih kožo, notranjost pa ohranil tako sočno, da je bila omaka dejansko povsem nepotrebna.
V finalu žirovske dogodivščine pohvalimo tudi slaščičarsko roko, ki je uprizorila obe torti – osvežilno mangovo in epsko čokoladno s puhasto sredico, skozi katero je prijetno sekal višnjev džem – pa tudi rosno mladega natakarja, ki je prijazno, a dovolj odločno handlal naše razposajeno omizje.
Seveda vas ob koncu ne bomo pod nujno in takoj poslali k Lengerju na reprizo našega postanka, a če se bodo kolesa vaše mobilnosti kdaj vrtela kje v bližini Žirov, jih lahko mirne duše – če se boste le izognili školjkam – usmerite na Starožirovsko cesto.