12. 9. 2025 | Mladina 37 | Konzum
Izbrana poglavja iz azijskih kuhinj
Ginko Asia, Ljubljana
Tiger maki
Azijska restavracija Ginko Asia
Tržaška cesta 18, Ljubljana
Tel.: 051 855 177
Ginko diši od torka do petka od 11. do 22., ob sobotah in nedeljah pa od 12. do 22. ure, ponedeljek je dan za počitek.
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
12. 9. 2025 | Mladina 37 | Konzum
Tiger maki
Piščanec katsu
Azijska restavracija Ginko Asia
Tržaška cesta 18, Ljubljana
Tel.: 051 855 177
Ginko diši od torka do petka od 11. do 22., ob sobotah in nedeljah pa od 12. do 22. ure, ponedeljek je dan za počitek.
Ambient:
sodobno, prijetno in udobno, predvsem zaradi zanimive osvetlitve gričevnatih silhuet na steni
Napitki:
za prgišče vin in piva, kakšen sake in soju, nekaj koktajlov in precej velika izbira bubble čajev, limonad in azijskega sokovja
Vegetacija:
ne vegetarijanci ne vegani iz Ginka ne boste odšli lačni
Dostopnost:
nekaj parkirnih mest ob/ za restavracijo je rezerviranih za obiskovalce, za gibalno ovirane ni zaprek
Fino:
piščanec katsu
baozi
Ne tako fino:
pekinška raca
Baozi je stal 2,9, takojaki 4,5, rakovi žlikrofi 4,9, tiger maki 7,2, raca po pekinško 9,9, piščanec katsu 10,5, svinjina z ličijem 12,5, miso ramen z rakci 13,9, goreči sladoled 4,2, mochi 4,3 in riž z mangom 4,5 evra
»Pa to je kot Newtonov zakon o vzajemnem učinku: azijski turisti v center, mi pa iz njega v azijsko restavracijo,« je vodja Konzumovega oddelka za internacionalne kuhinje komentiral napotitev inšpektorske enote, ojačane s predstavniki generacije Z, v na Tržaški obratujočo panazijsko restavracijo Ginko.
V Konzumu smo sicer nenaklonjeni terminološki generalizaciji, ki noro pestro bogatijo raznolikih kuharskih praks največje celine odpravi z besedico azijska; od tu do kvazi svetovljanskega bahanja masteršefovčkov, da bodo neko jed z uporabo sojine omake in ingverja zapeljali v azijsko smer, je namreč le majhen korak. S tovrstno skepso smo tako prestopili prag fletno-prijetno opremljene restavracije, pripravljeni na mukotrpno listanje obsežnega jedilnega lista, kot je v navadi pri pestrih restavracijah, ponujajočih več tipov kuhinje.
A ne pri Ginku: jedilnik je obvladljivo pregleden, saj se niso odločili, da bodo ponujali vse, ampak le po nekaj reprezentativnih jedi iz japonske, kitajske, korejske in tajske kuhinje. Izlet smo tako začeli z živo zelenim puhastim baozijem, lahkotnimi in nežnimi, s sesekljanimi rakci polnjenimi soparjenimi žlikrofi, zglednimi maki sušiji z osrčjem iz hrustljavo ocvrte kozice in oblogo iz tanko odrezanega lososa in takojakiji, ki sicer niso dosegali ravni za to jed specializiranega Matsurija, a so bili čisto okej.
Zadovoljstvo za mizo je kar trajalo – Z-jevci so srebali svoje bubble čaje, ostali pa smo s palčkami med prsti napadali elemente glavne runde: svinjina nam je bila všeč, ker je značaj sladkokisli omaki dajal liči, miso ramen s kozicami in ravno prav kuhanimi rezanci pa predvsem zaradi umamijastega, v sojini omaki dolgo mariniranega trdo kuhanega jajca. Izjemno nas je navdušil piščanec katsu, pod ekstra hrustljavo panado je meso ostalo sočno, oprema iz riža, edamameja, kalčkov in rahlo pikantne zeljne solate ter cena pa so bili le še dodatni argumenti, da ga razglasimo za jed tedna. Nas je pa razočarala pekinška raca, ki jo postrežejo že zavito v palačinkice, a pri tem ostane suha, žvečljiva in anemična.
Goreči sladoled z zelo okusno oreškasto panado, ljubek matcha mochi in tajski lepljivi črni riž, obložen z nakockanim mangom in utopljen v kokosovem mleku, so le še potrdili splošen vtis, da je Ginko premišljeno zasnovana restavracija, v kateri so dobro naštudirali pripravo izbranih azijskih jedi, ne zanemariti pa ne gre niti dejstva, da jih strežejo v prijetnem ambientu in po za ljubljanske razmere zelo prijaznih cenah. Prepričljivo!