Konzum / Deja vu
Javornik, Krka
Pozdravni prigrizek
Domačija Javornik
Krka 27
Tel.: 031 739 771
Javornikova idila je ob sredah in četrtkih odprta le po predhodnem naročilu, ob petkih od 14. do 20. ter ob sobotah in nedeljah od 12. do 20. ure
Pozdravni prigrizek
Domačija Javornik
Krka 27
Tel.: 031 739 771
Javornikova idila je ob sredah in četrtkih odprta le po predhodnem naročilu, ob petkih od 14. do 20. ter ob sobotah in nedeljah od 12. do 20. ure
ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Pozdravni prigrizek
Prekajena postrv
Domačija Javornik
Krka 27
Tel.: 031 739 771
Javornikova idila je ob sredah in četrtkih odprta le po predhodnem naročilu, ob petkih od 14. do 20. ter ob sobotah in nedeljah od 12. do 20. ure
Ambient:
podalpska pravljica z lesom, masivnimi mizami in belimi prti ob leno tekoči rečici sreča negovan zenovski vrt
Napitki:
iz Brd Mavrič, iz Vipavske doline Krapež, iz Istre Korenika, iz Furlanije pa kajakaš Molmenti; tudi lokalno pivo in sokovi
Vegetacija:
meni je precej fiksen, domnevamo, da je ob predhodni napovedi mogoče sestaviti tudi kaj brezživalskega
Dostopnost:
nekaj parkirnih mest je pred domačijo, za gibalno ovirane ni prehudih zaprek
Fino:
prekajena postrv
govedina v solati
češpljev knedelj
Ne tako fino:
postrv v koruznem zdrobu
Predjedi – jesihflajš, tris namazov, skuta s pršutom, dimljena postrv – so stale od 13,1 do 13,5; ravioli 14,8, ocvrta postrv ali postrvji file 21,7, jelenov file 27,5, sladice pa od 5,7 do 6 evrov. Cash only!
»Ja, nič – če kartic ne jemljejo, se bomo pa skeširali,« je vodja finančnega oddelka odklenil trezor in k izviru Krke napotenim inšpektorjem v roke potisnil šop bankovcev za poplačilo robe, pokonzumirane na Domačiji Javornik. Z drugim opozorilom, ki smo ga prejeli ob rezervaciji – kužki niso dovoljeni – smo imeli še manj težav, po obisku pa smo celo razvijali teorijo, da je tako zato, ker imajo nekje skritega svizca, ki kot v kultnem filmu z Billom Murrayjem skrbi, da se vse vedno znova in znova ponavlja.
Pri Javornikih smo že bili leta 2015, in če bi bil zapisnikar len, bi za osnovo lahko vzel kar takrat (Mladina 22/2015) objavljeno besedilo Malica v čudežni deželi. Jedilnik v res v vseh pogledih krasnem ambientu je namreč ostal tako rekoč nespremenjen, je pa res, da so ojačali ponudbo na obeh področjih, nad katerima smo takrat rahlo privihovali nos. Vinsko ponudbo so z bazične generike razširili na buteljke treh uglednih vinarjev vinorodne dežele Primorske in furlanske kleti Molmenti v lasti olimpijskega in svetovnega divjevodnega kajakaškega prvaka Daniela Molmentija, precej bolj prepričljive pa so bile tudi sladice: babiški češpljev knedelj, s kavo odišavljena čokoladna krema, triplastna skutna pita z borovnicami in osvežilni grozdni sorbet.
Postrvje vaje v slogu so potekale umirjeno in brez napak – še najbolj navadna se je zdela v koruznem zdrobu povaljana ocvrta postrv, ki jo strežejo s kuhanim krompirjem in žličko cacikijaste kumarične solate, mesnati file večje sorodnice pa kot nekoč položijo na pire in prepražen gomolj janeža. Najbolj v slast so nam šle – tudi zaradi krasne priložene hrenove strjenke – rezine s hladnim dimom nežno prekajene postrvi, tudi vsaka od treh različic paštete je imela odločen in prepoznaven karakter, natančno izdelane hišne raviole, ki jih polnijo z dimljeno postrvjo, pa brez odvečnega kompliciranja opremijo z na rjavem maslu pocvrtimi lističi žajblja in pinjolami ter par ostružki staranega sira.
Lepo delajo tudi z divjačino, pa ne le s filejem jelena s šopkom v panceto ovitega stročjega fižola in gratinirano polento, ampak tudi s suhomesnatimi delicijami, kot sta pršut in lardo divjega prašiča – prvega priložijo kepici skute z bučnim oljem, drugega na vrh s polpečenim paradižnikom obloženega svežega čebulnega kruha, s katerim so odprli gostijo in ki bi ga lahko priložili še epski govedini v solati.
Domačija Javornik je plac, pri katerem reklo, da točno veš, kaj dobiš, ni pretiravanje, ampak dejstvo. In dobro je vedeti, da je to, kar dobiš zelo, zelo dobro.
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
Preberite tudi