Boštjan Napotnik

18. 3. 2011  |  Mladina 11  |  Konzum

Slanikova pojedina, Hotel Union, Ljubljana

Na razstavi

 • ocena: 1 / 5

za či

za oči
foto: Boštjan Napotnik

Slanikova pojedina,
Grand hotel Union, Miklošičeva 1, Ljubljana
Odprto vsako leto na pepelnično sredo - naslednjič torej 22. februarja 2012.

Razstava tekmovalno nalakiranih ribjih konstrukcij je brezplačna, udeležba pri plenjenju toplo-hladnega bifeja pa stane 65 evrov na jedca.

Kar nehajmo se sprenevedati in povejmo naravnost: Slovenci ne maramo rib. Če za začetek prisluhnemo portretu slovenske duše, kot jo portretira ljudska pesem (konkretno komad Dekle je po vodo šlo), bomo ugotovili, da so naša dekleta v vedra zajete ribe raje spuščala nazaj v potok, kot da bi jih skuhala v juho ali vrgla nad žerjavico. Tudi sodobnejši viri ne poročajo o posebni afiniteti do rib, saj so v zlatem obdobju slovenske popevke ribiči bolj kot ribe lovili dekline (vir: Majda Sepe - Ribič, ribič me je ujel), dandanes pa ribič Pepe ob sobotnih dopoldnevih otroke raje kot za lovljenje rib usposablja za lov na lisice. No, skeptikom lahko postrežemo tudi s trdimi številkami: po podatkih svetovne kmetijske organizacije je Slovenec leta 2007 pojedel 9,36 kilograma rib, rakov, lignjev, hobotnic in drugega vodnega življa. To nas uvršča globoko pod evropsko povprečje, ki je 20,55 kilograma. Manj ribovja od nas pojejo le Albanci, Bolgari, Bosanci, Makedonci, Romuni in Slovaki. Ja, celo Čehi (10,41) in Avstrijci (13,36) nas nažigajo, kaj šele Hrvati (15,31) ali Italijani (24,40).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €