|  Mladina 26  |  Konzum

Gostišče Miran, Trnovec pri Dramljah

Pri razsvetljitelju

  • ocena: 3 / 5

terina iz gosjih jetrc

terina iz gosjih jetrc
foto: Pastirica

 

S štajerske avtoceste izstopite v Dramljah in se napotite proti Šentjurju, že v prvi vasi bo z leve zaplapolal Miranov veličastni kompleks. Miran in njegovi se trudijo za goste od enajstih dopoldan do desetih zvečer, ob torkih pa si pustijo streči sami. Telefon: 05 997 00 87.

Specialitete:

domači grisini in suhe mesnine, terina iz gosjih jetrc, zeliščna juha, špargljevi oziroma čebulni štruklji, cesarski dunajski, izbor sladic.

Vina:

polna klet teh ali onih buteljk tekočih letnikov. Žganjeljubom preostane edino viljamovka.

Pri Miranu smo si pustili streči za okoli 55 € na osebo.

Tam okoli Celja čelništvo Konzuma pogosto opusti vsako upanje na dostojen obed, tako da je bilo veselo priporočila kolega inženirja, ki se je pri Miranu mastil na družinskem praznovanju, mlatil pečenke in šniceljne in bil zadovoljen. Takole na drugi pogled, potem ko mimogrede ošvrkneš neverjetne, avtobusnemu turizmu posvečene sobane in poškiliš na krožnike okoličanov, ki praviloma res uničujejo šniceljne in pečenke in kalamare, pa postreže novoštajerska velegostilna s povsem drugačnimi vtisi. Pred šankom je vitrina z atlantsko ribo, za šankom in okoli miz profesionalni natakarji, na jedilnem listu pa malo morje izrazov iz finih oštarij, posteljic, skorjic, slamic in, čisto na koncu, sladoled s tekočim dušikom. Seveda je Ilovarjev trio tudi tokrat prepustil severno ribo severnjakom in se raje posvetil jedem, ki bi morale pristneje odražati okoliš. Čeprav ne sodi mednje, je v rezine pršuta zavita, lepo uravnotežena terina iz gosjih jetrc sama padla v zlakotnjeno žrelo, brez večjih zastojev pa ji je sledil izbor suhih mesnin, ki jih Miran zori doma, z lahko topljivim špehom na čelu. Za prvo razočaranje je nato poskrbela veliko prešibka juha iz volovskega repa, za presenečenje pa dopadljiva capuccino juha z zelišči in ocvrtki. Vmes smo študirali, kdaj se v oštariji z rukolo, balsamicom in »oljčnim« oljem prikaže še vinska karta, po toplih predjedeh, skutnih knedlih s slanino in trisu štrukljev iz vlečenega testa, pa trezno ugotovili, da Miranu ne bi škodilo, ko bi se zanašal na okoliške sirarje in ne na veleprodajo. Če so bile tople predjedi za prvi opomin, da naročamo jedi, ki si jih tu privošči le redkokdo, so bile glavne v potrditev, tako okusna, a prepečena žrebičkova tagliata kot kljub omaki iz gozdnega medu in lisičk sila pust in prežvekovanju namenjen fazanov filet, medtem ko je tista iz rednega sporeda, debel in sočen, na maslu pečen in nič pretepen telečji dunajski, naletela na vsesplošno odobravanje. Na tem mestu bi ata Ilovar skoraj potegnil na plan črno knjižico oporekanj in zamer, a je svoje poteze raje kuvertiral, v prvi vrsti zaradi posrečenega zaključka s čokoladnim souffléjem in s pod tekočim dušikom zmrznjenim jagodnim sladoledom, navsezadnje pa tudi zaradi sicer še veliko zagatnejše celjske klime. Prav, Miran bi rad ponudil več od tistega, kar od njega pričakuje večina gostov. Se ne bi torej omejil na sveže, izbrane, lokalne, sezonske surovine, na le nekaj preizkušenih jedi tedensko, da vsakomur, ki se pusti prepričati v avanturo, že prvič potrga gate?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: