|  Mladina 25  |  Konzum

Slavkov dom, Golo Brdo

Pri vestno odcejenem prašniku

  • ocena: 4 / 5

kažipot

kažipot
foto: Pastirica

 

S stare kranjske magistrale se ločite med Medvodami in Mednem, potem pa se toliko časa vozite po cesti, ki vodi proti Golem brdu in naprej, dokler se Vam ne prikaže Marija. Familija Belšak se trudi od enajstih zjutraj do desetih zvečer, ob sobotah začne že ob desetih, ob nedeljah konča uro prej, ob ponedeljkih pa da mir. Telefon: 01 361 12 42.

Specialitete:

domač pršut in tünka, špargljeva fritaja, bikova jajca in pohane piške, krače in kranjske klobase, pečenke in biftki, bezgovi štruklji.

Vina:

od odprtih piten zeleni silvanec in beli pinot, Cvelbarjev cvičk in taninasti merlot, od buteljk koprski sladek muškat za desert. Žganjeljubi bodo izbirali med italijansko vilijamovko, posrečenim orehovcem in tazelenim.

S Slavkovega doma smo se odkotalili lažji za nekaj manj od 40 € po osebi.

Na Slavkov dom, tja, kjer so mleli bikova jajca že naši predniki, nas dolgo ni zanesla pot, saj še zadnja od brbončic ni in ni mogla pozabiti na neko, ne tako slastno epizodo. Je šlo vendarle le za nihanje in ne za padec kakovosti? Izsledki tokratne odprave, ki je sklenila slediti poročilu zapisnikarice o sočnem in tudi sredi tedna dostopnem mesovju, lahko le pritrdijo najbolj optimističnim domnevam. Familija Belšak, ki že več kot desetletje upravlja z objektom kulinarične dediščine, je ohranila Slavkovo spominsko sobo, patinirani šank in nekaj postavk, ki bi jih pričakoval na jedilnem listu planinske postojanke. A le malokdo bi v teh hitrih časih pričakoval, da šef in obenem glavni kuhar postojanke špili svoje klobase, zašink in salame in da sredi ljubljanskega zaledja zori svoj pršut in meso iz tünke. No. Morda bi glede sestave sicer okusnega narezka kak Prlek pripomnil, da se k sočnemu mesu iz tünke in z bučnim oljem preliti čebuli ter česnu poda črn kruh in več od žličke zaseke, morda bi se strinjali, da ima šef močno roko, kadar gre meriti ščepce soli. Ker tekom preverbe ni prišlo do kopičenja, temveč le do občasnega preobilja mineralov, pa se Ilovarjev kvartet tisti torek ni dal motiti. In je z užitkom posrebal gobovo ter z doma ribano kašo zakuhano govejo juho, si privoščil po vzorec imenitne fritaje z vrtnimi šparglji in panceto in bil za glavno v tako dobri formi, da je pokončal večino mesovja. Če je koga strah mastnega kupa paniranih bikovih jajc, naj bo potolažen, na Slavkovem domu ne pretiravajo s količino, skrbijo za drenažo in potrebni dizajn, obenem pa se, četudi bi si bilo želeti živahnejših barv, lahko pohvalijo s sočnim in kot putrček mehkim, trinadstropnim biftkom, praženim krompirjem ter svežo berivko. Kaka nevsiljiva intervencija mikrovalovke ali simboličen ščep začinke gor ali dol - Slavkov dom, ki zna zaokrožiti ponudbo z značilno sladico, pretežno pitnim vincem in bero žganjic, je ena izmed priročnejših opcij za pobeg iz betona. Varujte se vikendov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: