Ivan Ilovar

 |  Mladina 47  |  Konzum

Kmetija Odprtih vrat Tumle, Žibrše

Ko Ilovarjevi obmolknejo

  • ocena: 4 / 5

kuhinja

kuhinja
foto: Rudi Jazbec

Do Žibrš in Tumleta se lahko priklatiš iz Logatca ali od Hotedršce, v obeh primerih ne glede na kažipote kmetije svetujemo rabo specialke. Tumleti imajo vedno v špajzi kaj za narezati in konec tedna tudi špehovko, za kaj konkretnejšega pa se velja napovedati na 01 755 90 93.

Specialitete:

domač kruh iz peči, sušene mesnine, kokošja juha, koline, pečenke in tudi kak odojek, ki ga včasih spečejo v krušni peči, vrhunski štrudli iz iste peči.

Vina:

pitno belo in čisto ugonobljen merlot. Žganjeljubi se ne bodo mogli odtrgati od sadjevca, ki je ravno v obdelavi.

Pr Tumlet smo imeli etno doživetje za 12 € po osebi.

Ker smo glede Tumleta dobili namig, da gre za eno najcenejših turističnih kmetij daleč naokoli in da se velja tu poglobiti v koline, smo Ilovarjevi zapravljali denar drugje in čakali z obiskom vse do najprimernejše priložnosti. Ki pa se je zaradi snega, zametov in ledu, vsega, kar menda sodi h kolinam, kmalu izkazala za avanturo in preizkušnjo za službeni volvo. Napeto ritje po zasneženemu makadamu navkreber proti Žibršam pa je bilo na cilju poplačano s tako prisrčnimi prizori, da ne pomnimo. Pr Tumlet, kakor se imenuje postojanka za izletnike, ki je dovolj blizu sosedov, da se tudi ob tako slabem vremenu popoldne napolni z žejnim ljudstvom, namreč ne marajo za puhle novitete, za sterilne prehranjevalnice in laminat. Pri njih prepričajo še mestnega škrica, ki si kmetsko življenje predstavlja prosto po domačijskih filmih in tv oddajah, da se je znašel na mestu samem, kjer se gospodinja vrti za štedilnikom, kjer ata poležujejo na krušni peči in listajo časopise.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: