Urša Marn

 |  Mladina 22  |  Ekonomija

Draga, skrčil sem stadion!

Novi stadion v Celovcu bodo po evropskem nogometnem prvenstvu zmanjšali za dobro polovico in tako prihranili pri stroških vzdrževanja

 Stadion v Celovcu

Stadion v Celovcu
© Arhitekturni biro Wimmer

Evropsko nogometno prvenstvo v Avstriji in Švici bo potekalo na osmih prizoriščih: na Dunaju, v Innsbrucku, Salzburgu, Celovcu, Baslu, Bernu, Zürichu in Ženevi. Vsi stadioni so bili za potrebe prvenstva prenovljeni ali zgrajeni na novo, saj jih večina zaradi premalo sedežev ni ustrezala merilom evropske nogometne zveze. Ta namreč določa, da mora imeti stadion, ki želi gostiti veliko nogometno tekmovanje, vsaj 30.000 sedežev. Skupni stroški del na vseh prizoriščih so znašali dobrih 350 milijonov evrov.
Največ gledalcev bo sprejel stadion Ernst-Happel na Dunaju, kjer bo potekal tudi veliki finale. Zgrajen je bil med letoma 1929 in 1931 po idejni zasnovi nemškega arhitekta Otta Ernsta Schweizerja. Leta 1986 so ga obsežno posodobili, evropska nogometna zveza UEFA pa ga je s podelitvijo petih zvezdic uvrstila v najvišji možni razred. Za potrebe evropskega prvenstva so število sedežev povečali z 49.825 na 53.008. Stadion, ki se od leta 1992 imenuje po enem največjih avstrijskih nogometašev in trenerjev, se ne uporablja le za nogomet, ampak tudi za številne koncerte. Na njem so na primer nastopali pevci in skupine Rolling Stones, Pink Floyd, U2, Michael Jackson, Guns n'Roses, Bon Jovi in Tina Turner.
Otvoritveno tekmo prvenstva bo gostil največji švicarski stadion St. Jakob-Park v Baslu, ki sprejme do 42.500 gledalcev. Graditi so ga začeli decembra 1998 na lokaciji starega stadiona, prva tekma pa je bila na njem odigrana marca 2001. Junija istega leta je Sebastjan Cimerotič na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo med Slovenijo in Švico v Baslu dosegel svoj prvi zadetek v slovenskem dresu. Stadion ima izjemno sodobno infrastrukturo, tudi sončne celice na strehi tribune. Leta 2001 so v kompleksu stadiona odprli nakupovalno središče s 16.500 kvadratnimi metri trgovskih površin v treh nadstropjih. Posebnost kompleksa je 107 stanovanj za starejše občane.
Med zanimivejšimi prizorišči je legendarni stadion Letzigrund v Zürichu, na katerem vsako leto poteka najuglednejši atletski miting na svetu. Zgrajen je bil leta 1925, nato pa večkrat temeljito prenovljen. Še nedavno je imel 23.605 mest (od tega slabo polovico sedežev), od lani pa razpolaga s 30.000 sedeži. Omenimo še stadion Stade de Suisse v švicarskem Bernu, ki so ga zgradili leta 2005, potem ko so zrušili stari stadion Wankdorf. Lani so dogradili še streho in nanjo namestili največji integrirani sistem na sončno energijo na svetu. Druga posebnost stadiona je en sam rdeč sedež, tako imenovani vroči sedež, ki so ga namestili januarja 2005. Zanj ne prodajajo vstopnic, saj ga na vsaki tekmi zasede znana lokalna osebnost.

Koroški biser

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.