Marjan Horvat

 |  Mladina 40

Nepotizem

Žena osilniškega župana ne sme več delati pri možu

Februarja letos smo poročali, da je v najmanjši občini s štiristo osemindvajsetimi dušami, v Osilnici, župan Antun Volf (SLS) na mestu računovodkinje zaposlil svojo ženo Renato. Nenavadna zaposlitev je vzdignila kar precej prahu v občini, saj Renata nima slovenskega državljanstva. Prejšnji župan Anton Kovač pa je takšno Volfovo odločitev ocenil za »najmanj nehigienično, če že ne kaj drugega«.
Ni čudno, da se je Volfova odločitev našla v rokah Duše Pokeržnik, inšpektorice za sistem javnih uslužbencev, ki je v Osilnici opravila inšpekcijski nadzor in v svoji »razsodbi« ugotovila, da državljanstvo sicer ni pogoj za zasedbo strokovno-tehničnih delovnih mest, temveč zgolj uradniških, vendar pa je »ugotovila nepravilnosti pri zaposlitvi javne uslužbenke na strokovno-tehničnem delovnem mestu računovodja-finančnik (nepravilnosti pri objavi prostega delovnega mesta in nepravilnosti pri sklenitvi pogodbe o zaposlitvi)«. Županu je zato naložila, da odpravi »ugotovljene nepravilnosti, da naj po razveljavitvi individualnih aktov s strani Komisije za pritožbe iz delovnega razmerja javno uslužbenko odjavi iz pokojninskega in invalidskega ter zdravstvenega zavarovanja, ter da v primeru, če so v Občini Osilnica potrebe po zaposlitvi strokovno-tehničnega javnega uslužbenca, delovno mesto javno objavi v skladu z določili Zakona o delovnih razmerjih, izvede naj predpisan postopek izbire med prijavljenimi kandidati in z izbranim kandidatom, ki bo izpolnjeval pogoje za delovno mesto, naj sklene pogodbo o zaposlitvi«. Roka za odpravo nepravilnosti pa inšpektorica ni določila.
Kot nam je povedal Ivo Begić, vlagatelj prijave, županova žena še vedno dela na občini. Mimogrede, omenjena Volf in Begić sta v pravnem sporu tudi zaradi nekaterih drugih stvari.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.