|  Mladina 45  |  Kultura

Revolver

Inspiracija po Janši - Eden od treh umetnikov, ki se imenujejo Janez Janša, prej pa smo ga poznali kot Davida Grassija, je opozoril, da so dela njegovega zavoda Aksioma v zadnjem času žrtve plagiatorjev ali pa so le povzročila trend v umetniškem ustvarjanju. Opazil je namreč “nekaj neverjetnih ‘podobnosti’ med našimi produkcijami in drugimi dogodki, realiziranimi v Sloveniji”. Aksioma je leta 2004 izvedla denimo umetniški projekt Votomatic, ki je ob volitvah v ZDA opravil vzporedne volitve v Sloveniji, letos pa je podoben projekt izvedel režiser Dušan Jovanović s somišljeniki. Za inspiracijo je, kot kaže, poskrbel tudi projekt Kurtizanine pripovedi iz let 2004 in 2006, saj je bil letos v Botaničnem vrtu v Hočah izveden podoben projekt Kurtizana je v mestu!.

Še en mandat
- Zavod Bunker je bil na letošnjem razpisu ministrstva za kulturo spet izbran za upravitelja Stare mestne elektrarne, in sicer za obdobje treh let. Ljubljanska mestna elektrarna je eden redkih ohranjenih primerov industrijske arhitekture pri nas, od leta 2004 pa je namenjena sodobnim uprizoritvenim umetnostim.

Opažena na Otoku
- Film My Two Best Friends (Moja najboljša prijatelja), ki ga je režirala slovenska podiplomska študentka režije na britanski univerzi Bournemouth Rahela Jagrič, je osvojil nagrado za najboljšo študentsko dramo na regijskem izboru nagrad ustanove Royal Television Society, ki velja za eno najstarejših svetovnih televizijskih združenj. Film je prejel tudi nagrado za najboljšo študentsko produkcijo, zdaj pa ima odprto pot na izbor na državni ravni, ki bo v začetku naslednjega leta v Londonu.

Hrana za didžeje -
V soboto, 8. novembra, prihaja v ljubljanski klub K4 glavni protagonist projektov Dj Food in Solid Steel, slavni in vedno inovativni didžej z dvajsetletnim stažem Stricktly Kev.
1000 umetnin - Britanski dnevnik Guardian je začel projekt, v katerem bodo predstavili 1000 umetnin, ki jih morate videti, preden umrete. Umetnine izbirajo Guardianovi pisci, nekakšno enciklopedijo, ki nastaja sproti, pa si lahko ogledate na http://www.guardian.co.uk/artanddesign/1000-artworks-to-see-before-you-die.

Cenzura tudi na BBC
- Britanska javna radiotelevizija je suspendirala zvezdnika Jonathana Rossa in Russlla Branda, ker naj bi se v Brandovi radijski oddaji neprimerno pošalila z legendarnim igralcem Andrewom Sachsom, bolj znanim kot Manuel iz serije Fawlty Towers. Omenjeni par mu je na odzivniku pustil nekaj sporočil, kjer sta preklinjala in namigovala, da je Brand spal s svojo vnukinjo. 18.000 poslušalcev se je pritožilo BBC-ju, Brandu in Rossu so odpovedali vse oddaje, na sedežu Radia 2 pa so celo sneli Brandovo fotografijo, ki je nekoč krasila vrh stopnišča. Sachsova vnukinja meni, da mora del odgovornosti prevzeti tudi uredništvo BBC-ja, ki se mu objava neprimernih posnetkov takrat ni zdela sporna. Olje na ogenj je v nedeljo prilil še Jeremy Clarkson, ki se je v razvpiti oddaji Top Gear pošalil na račun tovornjakarja, obtoženega petih umorov, češ da je res naporno menjavati prestave in ubijati prostitutke.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.