Vanja Pirc

 |  Mladina 46  |  Politika

In ko bo zmanjkalo še »družinske srebrnine«?

RTV Slovenija trdi, da nima dovolj tekočih sredstev za preživetje, hkrati pa nekaj deset milijonov evrov, ki jih ima na zalogi za razvoj, troši za zabavnoglasbeni program, filme, nadaljevanke in parlamentarni kanal

Generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej upa, da bo nova vlada povišala RTV-prispevek

Generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej upa, da bo nova vlada povišala RTV-prispevek
© Matej Leskovšek

Zadnje čase prihajajo iz javnega zavoda RTV Slovenija vesti, da naj bi bila nacionalka v skrb zbujajočem finančnem položaju. Črnoglede napovedi so se okrepile, potem ko je programski svet RTV pred dvema tednoma obravnaval poslovne podatke za letošnje leto in osnutek programsko-poslovnega načrta za leto 2009. Izkazalo se je, da bo nacionalna televizija le težko zaključila leto s pozitivno ničlo. Kot je napovedal generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej, naj bi ji to uspelo, če bi zvišali RTV-prispevek in dobili dodatni državni denar za plače. Prihodnje leto naj bi bili rezultati še bolj skrb zbujajoči, ker naj bi po prvih izračunih pridelali za kar osem milijonov evrov izgube. Izračun sicer še ni dokončen, saj bo RTV Slovenija po novejših izračunih, v katerih so nekateri apetiti okleščeni, leto 2009 menda skušala končati s pozitivno ničlo.
Kaj se pravzaprav dogaja na nacionalni televiziji, da je tako globoko zabredla v rdeče številke? To se nikakor ni zgodilo čez noč, ključna razloga pa sta povezana s prevelikim trošenjem in premajhnimi finančnimi prilivi. Najpomembnejši del proračuna RTV Slovenija s plačilom RTV-prispevka polnijo gledalci, potem so tu še oglaševalci, pa tudi država. In kot gre razumeti vodstvo RTV, naj bi na vseh teh področjih zdaj sočasno močno zaškripalo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.