|  Mladina 46  |  Kultura

Revolver

Mladinin oder 2009 - Na mariborskem Festivalu Lent bo tudi naslednje leto deloval Mladinin oder, ki je namenjen še neopaženim, toda perspektivnim skupinam, glasbenikom, gledališčnikom, plesalcem, komikom ali kako drugače ustvarjalnim mladim. Ustvarjalci lahko prispevke s kratkim opisom in kontaktom do vključno 15. februarja 2009 pošljete na naslov: Narodni dom Maribor, Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor (s pripisom “Za Mladinin oder”). Če posnetkov nimate, pa žiriji sporočite, kje si vas lahko ogleda in naposluša. Festival Lent bo potekal med 26. junijem in 11. julijem, izbor nastopajočih na Mladininem odru pa bo znan mesec dni po končanem razpisu.

Za večjo vključenost
- Radio Študent pripravlja v okviru projekta Kult - Media - Kultura v medijih - Kultura in mediji brezplačen program usposabljanja ranljivih družbenih skupin na področju kulture in medijev. Program, ki ga delno financira EU, nagovarja priseljence, pripadnike etničnih manjšinskih skupnosti, Rome in invalide, ki živijo v Sloveniji, pripomogel pa naj bi k njihovi večji socialni vključenosti in zaposljivosti na področju kulture. Več na kult-media@radiostudent.si in www.radiostudent.si/kultmedia.

Najboljši haiku - Revija Apokalipsa razpisuje 11. slovenski natečaj za najboljši haiku, nanj pa lahko pošljete največ šest neobjavljenih haikujev. Izbira te “najčistejše, najkrajše in najbolj poetične” pesniške oblike ne bo omejena z metriko 5-7-5 ali s kako posebno tematiko. Haikuje pošljite v štirih izvodih, označenih s šifro, najkasneje do 15. decembra 2008 na naslov Revija Apokalipsa, Ulica Lili Novy 25, Ljubljana.

Kreativni ponočnjaki - Če je pred vami naporna naloga, je najbolje, da se je lotite zvečer, natančneje ob 22.04, saj naj bi takrat obstajala največja verjetnost za kreativne domislice. Tako je pokazala raziskava, ki jo je pri 1426 vprašanih izvedla veriga hotelov Crowne Plaza. Ista raziskava je še pokazala, da je kar 92 odstotkov vprašanih najbolj brez navdiha popoldne in da naj bi bil najmanj kreativen trenutek dneva ob 16.33.

Najbolj nenavadna gradnja - Na blogu Unusual Architecture (http://unusual-architecture.com/) je mogoče glasovati za najbolj nenavadno gradnjo na svetu. V izbor ni uvrščena nobena slovenska zgradba, med nam najbližjimi pa so graški Kunsthaus, Dalijev muzej v katalonskem Figuerasu in ogromna mestna vrata La Defense v Parizu. Največ glasov ima trenutno vegasta zgradba Krzywy Domek, ki so jo v Sopotu na
Poljskem zgradili kot podaljšek nakupovalnega centra.

Obisk oblikovalcev - 18. in 19. novembra bo v ljubljanskem Garni hotelu potekal Emzinov seminar grafičnega oblikovanja, na katerem bodo predavali Erwin K. Bauer, ustanovitelj interdisciplinarnega studia Bauer - konzept & gestaltunq z Dunaja, ter Fons Hickmann in Gesine Grotrian-Steinweg, ustanovitelja studia Fons Hickmann m23 iz Berlina, ki bo obenem razstavljal v NLB Galeriji Avla. Hickmann je sicer trenutno eden najpogosteje nagrajenih oblikovalcev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.