Borut Mekina

20. 11. 2008  |  Mladina 47

Redefinicija odnosov

Manj visoke politike pri mašah, nižje subvencije katoliškim medijem, manj cerkvene promocije znanosti ter manj duhovnikov v vojski in policiji

Bivša vlada je Blejski otok pod pretvezo, da gre za poravnavo pred strasbourškim sodiščem, podarilo RKC. Ta za vstop nanj že pobira vstopnino.

Bivša vlada je Blejski otok pod pretvezo, da gre za poravnavo pred strasbourškim sodiščem, podarilo RKC. Ta za vstop nanj že pobira vstopnino.
© Matej Leskovšek

Javnost se je še pred leti spraševala, ali se generalni direktor policije Marko Pogorevc lahko udeleži maše v uradni policijski uniformi, letos pa ni več nikogar motilo, ko je poveljnik brigade v bazi v Cerkljah ob Krki vojaka in vojakinjo civilno poročil v prostoru, zaznamovanim z razpelom, simbolom krščanstva. Poroko med državo in RKC so na svoj način zaznamovali tudi najvišji politiki, ki so se v velikem številu udeleževali maš, kot tudi najvišji cerkveni dostojanstveniki, ki so pri mašah hvalili politike. Novi nadškof Alojz Uran je takoj po imenovanju dejal, da je imela Slovenija leta 1991 »sposobne ljudi na pravem mestu« in da je v osamosvojitev vtkana tudi molitev. Kasneje je v brezjanski pridigi pohvalil prizadevanje vlade za pluralizacijo medijskega prostora, na večeru Gorenjskega glasa pa Branka Grimsa osebno za »pokončno držo pri zagovarjanju novega zakona o RTV«. Fraza, s katero RKC opisuje odnos med vladajočo politiko in cerkvijo v preteklih štirih letih, se imenuje »pozitivna laičnost«. Skrbi jo, da se bo v prihodnjih štirih letih, pod novo vlado Boruta Pahorja, v državi ponovno uveljavila laicistična, ideološka in njej sovražna interpretacija načela ločenosti države in vere.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.