Vanja Pirc

 |  Mladina 48

Telenovela vs. risanke

Zakaj je odločitev Televizije Slovenija, da v dosedanji termin večernih risank umesti novo paradno dnevno nadaljevanko, risanke pa prestavi v zgodnejši termin, sprožila toliko ogorčenja?

/media/www/slike.old/mladina/il_tv.jpg

© Tomaž Lavrič

Prva slovenska dnevna nadaljevanka z naslovom Strasti, ki jo je Televizija Slovenija (TVS) začela na svojem prvem programu predvajati pred dvema tednoma, je nedvomno podžgala čustva. Že takoj, prvi dan. Otroci so protestirali doma, njihovi starši na spletu. Razlog? TVS je novo nadaljevanko umestila na spored tik pred osrednjo informativno oddajo, zato so vsakodnevne večerne risanke, ki so bile doslej na sporedu tik pred TV Dnevnikom, dobile nov termin. Risanke se po novem namesto ob 18.40, začenjajo že ob 18.10. Morda gre na prvi pogled za malenkostno spremembo, a v mnogih družinah je premik risanke na tako zelo zgoden termin porušil pomemben del vsakodnevnega rituala.
Zato je na internetu zaokrožila peticija proti novemu terminu večernih risank na TVS. Podpisnikom peticije se zdi nesprejemljivo, da je nacionalka v želji po čim večji gledanosti v termin, ko je pred ekrani otroška populacija, umestila nadaljevanko, ki po njihovem mnenju ni primerna zanje. »Poleg tega ste z zamenjavo termina v marsikateri družini s tovrstno otroško populacijo nepremišljeno posegli v ustaljeno večerno rutino (risanka, večerja in spat). Vaše ravnanje je neprimerno, nedostojno in nedopustno za nacionalno televizijo,« pozivajo avtorji peticije in zato zahtevajo, da TVS risanke vrne v tradicionalni termin ob 18.40. Peticijo je do srede zvečer podpisalo več kot 3200 podpornikov.
Res je sicer, da peticija ni moderirana in da je v njej veliko pomanjkljivih vnosov. A tudi drugi odzivi kažejo, da je ogorčenje nad programsko odločitvijo TVS množično. Risanke so se znašle na praktično vseh pomembnejših spletnih forumih, na katerih starši pišejo o otrocih, ki jokajo in protestirajo. »RTV Slo je zagrešila neumnost stoletja za vse mlade starše in otroke v Sloveniji - v času od 18h do 19h, ko so pred TV-jem otroci, ki čakajo svojo risanko, da bodo po njej šli spat, so začeli predvajati slovensko telenovelo, v kateri govorijo samo o seksu in denarju,« je zapisala ena od uporabnic portala med.over.net. »To je res sramota,« se je na spletnem forumu javne RTV strinjal neki drug pisec in dodal, da so zaradi številnih opravil v njihovi družini doslej televizijo vedno pri-žigali točno »takrat, ko se začne risanka, to je ob 18.40«. Nekdo drug se je spraševal: »Kako pa naj zdaj kar naenkrat spremenim strategijo in družinske rituale?«
S tem se val kritik ni končal. Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Miša Molk, ki je v celotnem oktobru prejela 17 pritožb na račun programa javne RTV, je v zgolj petih dneh novembra, takoj po začetku predvajanja telenovele, prejela 60 pritožb. Vse so bile povezane z risankami. Molkova tudi sama odločno zagovarja vrnitev risanke v dosedanji termin. Kot je zapisala v izjavi za javnost, sta namreč otroški in mladinski program ena od prioritetnih vsebin nacionalnih televizij, zato je stabilna in pričakovana shema toliko pomembnejša in mora temeljiti na dolgoročnem načrtovanju. »Kadar se spremeni termin oziroma programska reža otroškega programa, mora biti sprememba programske sheme res dobro in utemeljeno zasnovana. Gre namreč za vdor v tradicijo gledalčevih navad, ki jih pogojuje način bivanja, zato mora biti poseg v spremembe zelo tankočuten in previden.« A ne gre le za termine. Gre tudi za to, v sosledju katerih oddaj so zdaj na sporedu risanke: po žrebanju lota in pred telenovelo. »Med dvema programskima vsebinama, ki nista namenjeni otrokom, torej gre za programsko povsem nepovezljive vsebine
Stališče Molkove je podprla tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik. Vodstvu RTV Slovenija je obenem priporočila ponovni razmislek o spremembi programske sheme, »ki je v trenutnem formatu v izrazito škodo otrok«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.