|  Mladina 48  |  Kultura

Revolver

Radio Marš razpisuje - Na spletni strani Radia Marš sta objavljena razpisa za delovni mesti direktorja in odgovornega urednika Zavoda Marš. Programski sodelavci se ob trenutni finančni krizi na tem radiu zdaj bojijo, da se bo v času iskanja novega vodstva ta le še poglobila, ne izključujejo pa niti tega, da bi utegnil zdajšnji v. d. direktorja Kostja Bobnar ob trenutni finančni nepreglednosti s sabo odnesti tudi nekaj denarja, pridobljenega na razpisih.

Zdaj še plošča - Val 202 je maja letos objavil razpis, s katerim je želel odkriti kakšno glasbeno presenečenje in predvsem podpreti aktualno domačo glasbo. Na razpis se je odzvalo 154 izvajalcev z 288 izdelki, na koncu pa so izbrali 18 skladb, ki sta jih Val 202 in Založba kaset in plošč RTV SLO zdaj izdala tudi na zgoščenki z naslovom Val 08 - imamo dobro glasbo!. Na plošči so se znašli Dom za sanje (TV Shop Show), Bitch Boys (Hit’n’run), Zlatka (Gospod je prezaseden), Strance (Rdeča raketa), Superlizo (Pride spet nazaj?) ...

Potujoči robot - RoboVox, osem metrov visok potujoči robot Martina B. Briclja, konec novembra potuje v Avstrijo. Predstavljen bo na mednarodnem festivalu Europrix v Gradcu, ki vsako leto podeljuje nagrade najboljšim intermedijskim projektom; robot je namreč nominiran v kategoriji mobilnih aplikacij. Podelitev nagrad bo 29. novembra, 4. decembra pa RoboVox potuje še na Dunaj na mednarodni festival RoboExotica.

Savdski pop - To, da bi kralj popa, Michael Jackson, postal musliman, je eno, to, da v Savdski Arabiji ustanovijo prvo žensko pop rock skupino, pa je že nekaj povsem drugega. V državi, kjer je ženskam prepovedano voziti avto, je dejansko nastala skupina Accolade s prvim hitom Pinocchio. Punce sicer še ne smejo nastopati v javnosti, prav tako ne smejo pozirati na fotografijah. Torej, Bogu hvala za MySpace. Priporočamo.

Čez severno mejo - V soboto, 29. novembra, bo v Ljudskem domu v Celovcu nastopilo šest zasedb letošnjega glasbenega tekmovanja Klubski maraton, ki ga pripravlja Radio Študent. Na avstrijskem Koroškem se bodo torej predstavili bendi Amper-o-mat, Dance Mamblita, Grimmski, Mana, Nikki Louder in Zircus.

Aretha na prvem mestu - Bralci revije Rolling Stone so legendo soula Aretho Franklin izbrali za največjo pevko rock ere. 66-letni pevki, najbolj znani po pesmi Respect, na lestvici sledi še 178 glasbenikov, producentov in drugih insajderjev iz glasbene industrije, takoj za njo pa so se uvrstili Ray Charles, Elvis Presley, Sam Cooke in John Lennon.

V inovativni družbi
- Rokopis angleškega prevoda zbirke kratke proze Family Parables Borisa Pintarja, ki je v slovenščini izšla pod naslovom Družinske parabole in pisateljevim psevdonimom Gojmir Polajnar, se je med več sto konkurenti uvrstil med osem finalistov letošnjega natečaja ameriške založbe Chiasmus Press, ki je namenjen inovativnim romanom, antiromanom, novelam, grafičnim romanom, zbirkam kratke proze in hibridnim zvrstem.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.