Max Modic

 |  Mladina 48  |  Kultura  |  Knjiga

Jure Godler: Radio Ga-Ga - Razgaljeni

Populi d.o.o., Ljubljana, 2008, 19,00 oz. 29,00 € z avtorjevim podpisom

+ + + + +

»Upam, da moj sin v tej knjigi ne bo pisal o golih ženskah, telesnih izločkih, seksu, fetišu na pritlikavce, scanju, anali, kurbah in Davčni upravi RS,« v prologu številka II zapiše avtorjeva mati. No, tale prosto po Godlerju 'popolnoma nepopolna biografija komične skupine Radia Ga-Ga' na bralčevo srečo vsebuje prav to. Resda ne v navedenem vrstnem redu. Ne ravno z naštetimi označevalci ter besednimi zvezami. Zato pa v grosističnih količinah. Bujno. Žmohtno. In predvsem prvinsko. Odvisno pač od vaše percepcije in pozicije na love/hate spektru poslušalstva radijske oddaje, ki že osemnajst let nikogar ne pušča uravnoteženega. Odjemalce električne energije brezkompromisno deli na goreče oboževalce, ki memorirajo bogastvo likov, idej in domislic, ter na lokalni džihad, ki bi z ognjem in mečem planil v prostore na Kolodvorski vsakič, ko zasliši enega od Hribarjevih glasov. Skratka, Radio Ga-Ga je nekaj, kar bi morali v teh uravnovešenih, politično korektnih časih, presranih zaradi prostaškega kapitalizma, spomeniško zaščititi. Z izidom Godlerjeve knjige so odpadli še zadnji izgovori in čas je, da v tej smeri stečejo uradni postopki. Morda je bil Radio Ga-Ga nekoč bolj kubističen, nedvomno pa je zasedba, v kateri (v interakciji s Hri-Barom) vztraja zadnjih pet let, najkreativnejša. Kdo je avtor kletvice: »Prekleti kurec na roke narejen v torek med malico«? Zakaj je malo manjkalo, pa bi Sašo Godlerja povozil? Kje je Janez Janša plesal z Brigito Šuler? Koliko 'pacientov' se je na Paradi humorja smejalo Artačevi vlogi bivšega predsednika Kučana? Brez česa Juretu Mastnaku ni živeti? To pa še zdaleč niso vsa ključna vprašanja, na katera odgovarja pričujoče knjižno delo. Godlerjev slog pisanja je tako kot vse, česar se loti, čista delikatesa: lucidno hrustljav in iskreno iskriv, da ga s kruhom pomažeš. Škoda le, da vseh teh duhovitih dobrot v sliki in besedi prehitro zmanjka. Tole namreč ni knjiga, ki jo bereš. To je knjiga, ki jo preprosto vdihneš. Repete, prosim.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.