Staš Zgonik

 |  Mladina 49  |  Ekonomija

Top flop: Na minimalki

V Evropski uniji ima minimalno plačo uzakonjeno 20 držav. Razlika med najvišjo minimalno plačo v Luksemburgu (1610 evrov) in najnižjo v Bolgariji (112 evrov) je približno 14-kratna. Če pa minimalno plačo iz evrov prevedemo v posebno enoto PPS (Purchasing power standard), ki upošteva kupno moč v posamezni državi, razlika med najvišjo minimalno plačo (še vedno Luksemburg - 1532 PPS) in najnižjo (Romunija - 232 PPS) pade na 7-kratno. V Sloveniji je bila v julija minimalna plača določena pri 567 evrih, s čimer zasedamo 10. mesto med 20 državami. Enako mesto zadržimo tudi, če pri izračunu upoštevamo kupno moč (736 PPS). Od leta 2000 je v Sloveniji minimalna plača nominalno rasla za povprečno 7,3 odstotka na leto, realno pa za 2 odstotka. Najvišjo realno rast so zabeležili v Romuniji (12,2 %), najmanjšo - celo negativno - pa v Grčiji (-0,5 %) in Belgiji (-0,2 %).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.