Staš Zgonik

4. 12. 2008  |  Mladina 49  |  Ekonomija

Top flop: Na minimalki

V Evropski uniji ima minimalno plačo uzakonjeno 20 držav. Razlika med najvišjo minimalno plačo v Luksemburgu (1610 evrov) in najnižjo v Bolgariji (112 evrov) je približno 14-kratna. Če pa minimalno plačo iz evrov prevedemo v posebno enoto PPS (Purchasing power standard), ki upošteva kupno moč v posamezni državi, razlika med najvišjo minimalno plačo (še vedno Luksemburg - 1532 PPS) in najnižjo (Romunija - 232 PPS) pade na 7-kratno. V Sloveniji je bila v julija minimalna plača določena pri 567 evrih, s čimer zasedamo 10. mesto med 20 državami. Enako mesto zadržimo tudi, če pri izračunu upoštevamo kupno moč (736 PPS). Od leta 2000 je v Sloveniji minimalna plača nominalno rasla za povprečno 7,3 odstotka na leto, realno pa za 2 odstotka. Najvišjo realno rast so zabeležili v Romuniji (12,2 %), najmanjšo - celo negativno - pa v Grčiji (-0,5 %) in Belgiji (-0,2 %).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.