|  Mladina 49  |  Kultura

Revolver

Proti psevdonimom - Novinarsko častno razsodišče je zavzelo kritično stališče do uporabe psevdonimov v novinarstvu. Kritična ost je uperjena zlasti v predvolilne brezplačnike, kakršna sta bila Slovenski tednik in Ekspres, saj so njihovi pisci, za katere se je kasneje izkazalo, da so njihova imena psevdonimi, brezobzirno napadali in brez oprijemljivih dokazov pogosto obtoževali ljudi s politične strani, s katero se ne strinjajo, prizadetim pa ni bilo omogočeno, da bi se pred obtožbami branili. Po mnenju razsodišča je bilo njihovo ravnanje neetično in neprofesionalno. Razsodišče sicer dopušča uporabo psevdonimov v novinarstvu, če avtorju zaradi njegovega pisanja grozi nevarnost, ali v primeru satiričnih besedil.

Strasti vsem v napoto
- Termin, v katerem nacionalka predvaja telenovelo Strasti, ni razburil zgolj mlajših gledalcev, ki jim je zaradi premika risank na zgodnejšo uro zamajal temelje dnevne rutine. Ker je minuli teden med Strastmi prišlo do tehnične napake in s tem do skoraj minutne črnine, je po dolgem času zamujal tudi osrednji TV Dnevnik in to za skoraj dve minuti. Če na nacionalki že ravno računajo, da bodo gledalci Strasti iz same lenobe ostali na prvem programu in gledali še njihov informativni program, naj morda pomislijo še na tiste, ki komaj čakajo, da je Strasti konec in da lahko preklopijo nazaj.

Za Šentjakobsko - Na spletu poteka zbiranje podpisov proti selitvi Šentjakobskega gledališča, enega najstarejših ljubiteljskih abonmajskih gledališč v Evropi, s Krekovega trga na novo lokacijo, ki bo predvidoma v Domu španskih borcev. Pobudniki peticije želijo prepričati mestno oblast, naj gledališča ne preseli, saj naj bi bilo v novih prostorih oteženo njegovo delo, obenem pa naj bi selitev “pomenila izgubo večjega dela obiskovalcev, ki bi iz drugih delov Ljubljane in njene okolice neprimerno težje dostopali do nove lokacije”. Peticijo, ki je doslej zbrala okoli 500 podpisov, najdete na: www.sentjakobsko-gledalisce.si.

Zuma še pred zimo - Petega decembra se v vrhniškem Klubu Zakon obeta 1. Zuma Festival, na katerem se bodo predstavile mednarodne zvezde t. i. desert rocka in kantavtorstva. Nastopili bodo Willard Grant Conspiracy, Terry Lee Hale, Chris Eckman & The Last Side of the Mountain Band, Cesare Basile in Šum tišine.

Laibach WTC - Slovenska skupina Laibach, ki se je nedavno vrnila s turneje po ZDA, je ta teden končno odprla svojo spletno trgovino (wtc.laibach.org). Poleg majic, v katerih pozirajo Nicholas Sarkozy, papež Benedikt XVI. in Vladimir Putin, lahko v trgovini naročite tudi Žižkov slinček, kondome, odporne na antisemitizem, Laibachove puzzle, značke, pasove, nalepke ter seveda celotno diskografijo in videografijo.

Vrnitev odpisanih - Petega decembra, nekaj tednov po zaprtju in izselitvi novomeškega Kluba LokalPatriot iz stavbe stare občine, ki jo čaka rušenje, bodo klub spet odprli v novih prostorih na Glavnem trgu. Na otvoritvi bodo postregli s koncertom presenečenja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.