|  Mladina 51  |  Kultura

Revolver

Kino tuga 2 - Po podatkih Statističnega urada RS je število obiskov kinodvoran za ogled dolgometražnih filmov v lanskem letu v primerjavi z letom 2006 padlo za več kot 10 odstotkov, z 2.685.000 na 2.405.000. Največji obisk so sicer beležili leta 2004 (več kot 3 milijone). V letu 2007 je slovenski dolgometražni film sestavljal zgolj 5,6-odstotni delež celotne produkcije, ki je bila na ogled, kar pa je glede na prejšnja leta še vedno fenomenalen uspeh. Petelinji zajtrk je dobro reševal slovensko filmarsko čast. Sicer pa se vztrajno znižuje število kinematografov. V letu 2004 jih je bilo 64, lani le še 54.

Kino peticija - Kljub upadanju števila obiskovalcev kinematografov je nastala spletna peticija za ustanovitev Mestnega kina Maribor. Po mnenju njenih pobudnikov naše drugo največje mesto zaostaja za mesti, ki se lahko pohvalijo tako s kinocentri, ki zapolnjujejo predvsem zabavni vidik prikazovanja filmov, kot z mestnimi kinodvoranami, ki jih zanima predvsem umetniški vidik kinematografije. Peticija, ki želi v Maribor pripeljati kino, ki ne bi bil osredotočen le na filmske lestvice po prometu blagajn, je na http://www.petitiononline.com/mbkino/petition.html.

Bolj alter silvestrovanje - Tudi letos se na ljubljanskih ulicah obeta tradicionalno silvestrovanje, na katerem bodo med drugim nastopili Dan D, Big Foot Mama, Helena Blagne in Kingston. Posebnost pa bo oder na Trgu francoske revolucije, kjer bodo nastopile nekatere skupine, ki ne stavijo toliko na zadovoljevanje okusa najširših množic, recimo Dance Mamblita, Sphericube, Nikki Louder, Srečna mladina in Noctiferia.

Kitajska demokracija, milijontič - Po skoraj 15 letih in 13 milijonih dolarjev snemalnih stroškov je izšel, milo rečeno, dolgo pričakovani album skupine Guns ‘n’ Roses Chinese Democracy. Navkljub slabi prodaji pevec Axl Rose pravi, da projekt še ni končan, ker je bil načrtovan kot dvojni album. A glede na trenutni tempo bo najbrž končan šele leta 2023. Ob tem je Rose tudi zanikal vse trače, da se bosta nekdanja kitarista GNR, Slash in Duff, spet pridružila skupini na turneji prihodnje leto.

Roboti igralci
- Na Japonskem so po gospodinjskih robotih predstavili še igralske robote, ki bodo konkurirali igralcem na odru, saj so sprogramirani tako, da lahko izvajajo dialog z ljudmi. Prvega tovrstnega robota so premierno predstavili v predstavi Jaz, delavec (Hataraku Watashi) Orize Hirate na Univerzi v Osaki, kjer so tudi pripravili programsko opremo zanj, samega robota pa so izdelali v podjetju Mitsubishi. Predstava, ki je trenutno dolga 20 minut, naj bi celotno dolžino razvila do leta 2010.

Laibachi na Luni?
- Skupina Fincev, zbranih okrog Samulija Torssonena, ki je v preteklosti postregla s parodijo na kultno serijo Zvezdne steze z naslovom Star Wreck: In the Pirkinning in jo je z razširjanjem prek interneta spremenila v največji internetni filmski hit, pripravlja nov projekt. Gre za film o nacistih, ki so se po njihovem po drugi svetovni vojni z raketami izselili na temno stran Lune, leta 2018 pa se bodo vrnili na Zemljo. Eden od avtorjev je na njihovem spletnem forumu izjavil, da resno razmišljajo, da bi film opremili tudi z glasbo slovenske skupine Laibach.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.