Darja Kocbek

 |  Mladina 52  |  Politika

Leto, ko so rezali menedžerske plače

/media/www/slike.old/mladina/menederske_plaeistrabenz_60_let_kosmina_in_igor_bavar_jaka_jeraa.jpg

© jaka jeraša

Z letom 2008 se končuje obdobje nerazumno visokih menedžerskih prejemkov, ki so bili posledica špekulacij na finančnem trgu in nerealno visoke rasti tečajev delnic na borzah, zaradi katere so bili letni donosi na kapital družb do 30-odstotni. Na te donose je bil vezan variabilni del plače menedžerjev, ki je sestavljal kar 80 odstotkov njihovih celotnih prejemkov. Pred dvajsetimi leti je bilo razmerje obratno, takrat je fiksni del plače znašal 80 odstotkov in le 20 odstotkov prejemkov menedžerjev je bilo odvisnih od uspešnosti poslovanja družb. To razmerje se je zadnja leta obrnilo tako, da je bilo kar 80 odstotkov menedžerskih prejemkov odvisnih od letne rasti tečaja delnic družb na borzi in od letne rasti dobička družb, za kar so menedžerji, ki so jih lastniki najeli in nastavili zgolj za krčenje stroškov in maksimiranje dobičkov, prejemali astronomske bonuse in druge nagrade predvsem kot spodbudo za čim korenitejše zmanjšanje števila zaposlenih in znižanje njihovih plač. Menedžerske plače zadnja leta zato niso bile določene na podlagi dolgoročne uspešnosti poslovanja in uspešnosti pri razvoju družb. Zadnje napovedi kažejo, da se z letom 2008 obdobje nerazumno visokih menedžerskih plač, dobičkov in donosnosti družb končuje, v ospredje pa spet prihajajo vlaganja v dolgoročni razvoj.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.