Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 1  |  Kultura  |  Film

Mona Liza

Neil Jordan Bob Hoskins, Robbie Coltrane, Cathy Tyson

/media/www/slike.old/mladina/dvdmonaliza.jpg

 

Bob Hoskins, mali, nepomembni šofer z roba londonskega podzemlja, panično beži, dva gangsterja pa ga divje preganjata, toda ko že mislimo, da bo Hoskins le panično, brezglavo in nemočno bežal (kar se v kriminalkah običajno dogaja), se nenadoma obrne, zgrabi voziček, podre zasledovalca in ju potem potolče. Bravo, Bob! Bravo, Neil Jordan! Ta nenadni obrat - ta kršitev žanrske prisile in naših pričakovanj - je seveda namig, da gre morda ves čas zares in da pred nami ni le zgodba kake »kriminalke«, ki jo je prebral Hoskins, zdaj pa jo pripoveduje svojemu prijatelju (Robbie Coltrane), sicer oboževalcu kriminalk. Jordanov film Mona Liza je za DaVincija naredil to, kar je zanj naredila DaVincijeva šifra: zaradi Mona Lize - zgodbe o naivnem, neukem, nerodnem šoferju, ki sreča, ljubi in rešuje fatalno call-girl (Cathy Tyson) - je začel vse zanimati DaVinci, nič manj pa tudi Nat King Cole, čigar štikel o osamljeni dami z mističnim nasmehom je po mnogih letih spet postal hit. Vprašanje, ki si ga zastavlja Nat King Cole (»Si živa, si resnična, Mona Liza, ali pa si le hladna, osamljena ljubka umetnina?«), so si tedaj zastavljali tudi gledalci: je to, kar gledamo, res ali le del šoferjeve bujne, s kriminalkami okužene domišljije? Tu je ključ: ko šofer potem išče fatalkino prijateljico, 15-letno prostitutko, ki jo je vzelo podzemlje, je videti kot Taksist, ki je bil, kot veste, prav tako fantazist.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.